Tholen - De teelt van knoflook wordt meestal geassocieerd met zuidelijke landen, toch doet het uiengewas het ook goed in Nederland en is er een handvol telers die dit gewas verbouwt. Teler Bas Groeneveld van TruGarlic is in 2015 begonnen met de teelt van biologische verse knoflook in de Flevopolder en richtte samen met Sjaak Twisk het bedrijf TruGarlic op. Volgende week gaat hij beginnen met de oogst van 22 miljoen bollen knoflook.
"De teelt van knoflook is te vergelijken met die van tulpen. De knoflook wordt in de tweede helft van oktober tot de helft van november geplant en blijft dan door de winter en het voorjaar heen in de grond. De knoflookteen wortelt gedurende de winter uit en groeit door in het voorjaar. Ongeveer ten tijde van de langste dag wordt het dan geoogst”, zegt Bas. “In de supermarkten zag ik het product verse biologische knoflook nog niet liggen en zodoende kwam ik op het idee voor de teelt. Het past goed in de groeiende tendens van vers, gezond en duurzaam; we zien de populariteit van dit product de laatste tijd dan ook toenemen, bovendien is het Nederlandse klimaat uitermate geschikt voor deze teelt."
Het gros van de teelt wordt afgezet aan toeleveranciers van retailers of retailers zelf, waarvan zo’n 30% van de oogst binnenslands wordt afgezet en het overige deel in landen binnen Europa.
Concurreren door kwaliteit
Bas werkt verder ook intensief samen met Carel Bouma, eigenaar van het bedrijf Biologisch Poot- en Plantgoed. Ook Carel ziet de teelt in verse en gedroogde knoflook in Nederland toenemen, al is er wel concurrentie. "Vanuit China komen grote hoeveelheden knoflook in bulk op de Nederlandse markt, dat maakt het voor telers in Nederland enerzijds lastig om te concurreren, anderzijds kunnen zij zich wel goed onderscheiden door de kwaliteit", zegt Carel. De teelt moet namelijk voldoen aan de relatief hoge eisen van de Naktuinbouw, een organisatie die toezicht houdt op de kwaliteit en voedselveiligheid van teeltmateriaal in opdracht van het ministerie van LNV.
Arbeidsintensieve teelt
De teelt in biologische verse knoflook is een arbeidsintensieve klus op meerdere gebieden. Het wieden van onkruid neemt veel tijd in beslag en bij het oogsten zijn veel processen handmatig. "Om de knoflook niet te beschadigen wordt nog veel met de hand gedaan", zegt Carel. Bij het oogsten wordt de knoflook gerooid met een klembandsysteem. Op deze manier wordt de knoflook aan het loof uit de grond getrokken, zonder de bol te raken of te beschadigen.
Na de oogst worden handmatig de wortels en een stuk van de groene steel afgesneden, waarna de bol wordt gepeld, zodat er een schone witte bol overblijft. Bas heeft recent veel geïnvesteerd in opslagcapaciteit en het mechaniseren van het onkruid wieden, waardoor dat proces minder tijd kost. Door meer opslagcapaciteit is het mogelijk om tot zeker 6 maanden verse knoflook te kunnen leveren. "Als eenmaal een koelcel geopend is geweest, neemt de houdbaarheid van de knoflook af, doordat ik nu meerdere gekoelde opslagruimtes heb kan ik over een langere periode verse knoflook leveren", besluit Bas.
Voor meer informatie:
Bas Groeneveld
TruGarlic
+31 (0)6 20 37 88 21
[email protected]
www.trugarlic.com
Carel Bouma
Biologisch Poot- en Plantgoed
+31 (0)6 51 06 80 38
[email protected]
www.biologischpootgoed.nl