Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bull Breeding gaat naar Noord-Amerika

Duitse teler boekt vooruitgang met zelfgekweekte zomer- en herfstrassen

"Veredelen vanuit het oogpunt van de teler", dat is de algemene slogan van Hartwig Bull. Deze Duitse teler begon aanvankelijk met veredeling voor eigen gebruik, maar kreeg al snel vraag van collega kwekers naar zijn zelfgekweekte zomer- en herfstrassen: Rudbeckia 'Sunbeckia', Echinacea 'SunMagic' en Helianthus 'SunCatcher'. In de loop der jaren zijn steeds meer telers in Europa ze gaan telen en na proeven in 2020 maken zijn rassen nu ook opgang in Noord-Amerika, waar o.a. Flamingo Holland Bulls 'Sunbeckia' en de 'SunMagic Vintage Series' exclusief vertegenwoordigt.


Hartwig en Ulrike met op de achtergrond hun Rudbeckia ‘Sunbeckia’.

Familiebedrijf
Hartwig Bull is opgeleid als teler, hij behaalde zijn master in tuinbouw, volgde extra seminars in tuinbouweconomie, en werkte in Denemarken, Nederland, en de VS. Na zijn ervaring in het buitenland keerde hij terug naar huis in Gönnebek, een klein dorpje in het noorden van Duitsland, in de kleine deelstaat Sleeswijk-Holstein, bekend om de zwartbonte koeien (de holsteyns) en de beroemde Holsteiner paardenfokkerij. Hartwig en zijn vrouw Ulrike namen in 2019 het familiebedrijf, Bull Gartenbau, van zijn ouders over. Het overnemen van het bedrijf riep vragen op als, 'overnemen en doorgaan' of 'overnemen en veranderen'. Ulrike, opgeleid in het bank- en investeringswezen, hielp bij het controleren en analyseren. Zo testten ze stap voor stap alle gewassen en processen, behielden de succesvolle producten en stopten met de niet-winstgevende producten.

Nu telen ze 25.000 m² onder glas en 60.000 m² buiten (500.000 voorjaarsgewassen zoals viool, primula, bellis etc, 350.000 perkplanten in 5" potten, 10.000 hangpotten, 300.000 vaste planten in 3 en 4L containers, en 350.000 Oxails 'IJzeren hart' voor Nieuwjaar). Alle producten worden verkocht aan lokale groothandels en Hamburg, maar ook aan grote distributie-organisaties in Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, en Frankrijk.

Hartwig Bull in het veld met Sunbeckia’s

Focussen op nicheproducten
In tegenstelling tot veel andere veredelingsbedrijven zijn Hartwig en zijn team vanaf het begin bezig met veredeling van verschillende gewassen. Het doel was een niche te vinden. "Aangezien er in de eerste 6 maanden van een jaar veel producten zijn waarmee je behoorlijk goed geld kunt verdienen, mits je een goede kwaliteit in een goed assortiment produceert, maar wat gebeurt er in de tweede periode van het jaar?", vroeg hij zich af. Daarom besloot Hartwig verschillende bloemen te selecteren die bloeien van juli tot oktober, een periode van het jaar waarin veel zaken alleen worden gedaan om de kosten te dekken. Dus begon hij te veredelen met Rudbeckia hirta, meerjarige Helianthus-soorten en Echinacea.

Zijn vader veredelde ook al, dus de kennis kreeg Hartwig met de paplepel ingegoten. Zijn algemene slogan bij het veredelen is 'Veredelen vanuit het oogpunt van de kweker'.

Het product moest goed zijn voor zijn bedrijf. Dus probeerde hij rassen te krijgen die zelftakkend zijn (gemakkelijke teelt en perfecte kwaliteit), compact (ziet er mooi uit, en is goed te laden, te verschepen en daardoor de transportkosten laag te houden), met opvallende bloemen (om de detailhandel, de consument te inspireren, en een langdurige tuinvreugde te hebben), en natuurlijk met een goede houdbaarheid.

Bekende producten in een nieuwe stijl creëren
Vanaf 2009 hebben Hartwig en Ulrike Bull en hun team rassen geïntroduceerd die al lang bekend zijn, maar nu in een nieuwe stijl; Echinacea 'SunMagic', Rudbeckia 'Sunbeckia', en Helianthus 'SunCatcher'.


Met de klok mee: SunMagic Vintage rassen; Fuchsia, Lavender, Pink, White, Ruby, en Red.

Echinacea ‘SunMagic’
Echinacea ‘SunMagic’ is een nieuwe Echinacea-lijn die bekend staat om het goede vertakken. Het eerste product was de 'Vintage Red' en in 2021/22 komen daar vijf kleuren bij. 'Het is een 'must have' Echinacea voor het terras."


Met de klok mee: Sunbeckia Carolina, Sunbeckia Juliana, en Sunbeckia Luna.

Rudbeckia ‘Sunbeckia’
Rudbeckia Hirta is een belangrijk item in de zomer- en najaarsprogramma's van veel telers. Met haar vrolijke gele bloemen fleuren de planten de tuinen en terrassen van de consument op. Met de toevoeging van de Rudbeckia 'Sunbeckia' serie, zullen zowel consumenten als kwekers versteld staan van de grootte van de bloem en het gemak waarmee de plant gekweekt kan worden. Deze serie is gemakkelijk te herkennen aan de grote en langdurige bloei, en blijkt al snel een uitblinker te zijn. Deze nieuwe serie telt momenteel dertien rassen en is goed vertakkend met sterke, stevige stengels. Sunbeckia' hoeft niet geknepen te worden en bloeit van het voorjaar tot de herfst. De planthoogte is ongeveer 35-40 cm. 'Sunbeckia' is zone 7-10.

Helianthus ‘SunCatcher’
Helianthus ‘SunCatcher’ is een meerjarige zone 5 plant die erg geliefd is bij bijen. "Een perfecte plant voor bestuivers," volgens Bull. "Daarnaast kan hij prima verstuurd worden en doet hij het enorm goed in de tuin."

Groeiende vraag
Hoewel Hartwig in eerste instantie alle rassen voor eigen gebruik teelde, beschermde hij zijn rassen met een octrooi. Al snel bleek dit een goede zet te zijn, omdat het de eerste stap is om de rassen aan licentiehouders te geven. Eerst worstelden Ulrike en Hartwig hiermee, maar uiteindelijk realiseerden zij zich dat hun productie niet groot genoeg is om heel Europa te beleveren. Er zijn geïnteresseerde jonge plantenproducenten gevonden in Polen en Nederland. Volgens Bull heeft het grote label dat bij elke plant zit, veel geholpen om de nodige aandacht op de markt te krijgen. Groothandelsorganisaties, grootwinkelbedrijven in Duitsland, maar ook retailers en consumenten leerden zijn product kennen.

Groeiende markten
In Europa is de vraag sterk toegenomen, en de zelfveredelde rassen worden momenteel geteeld en verkocht in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Italië, Frankrijk, het VK, Polen en andere landen in het Oosten van Europa. Ook in Denemarken zijn de eerste stappen gezet.

Noord-Amerika is een andere markt waar de veredelaar zich al enkele jaren op richt en nu, na verschillende proeven en vergaderingen via Zoom en Teams in 2020, vinden de producten ook hun weg naar deze markt. Bull's Rudbeckia 'Sunbeckia' en de Echinacea 'SunMagic Vintage Series' zullen in Noord-Amerika exclusief vertegenwoordigd worden door Flamingo Holland Inc, bekend in de markt en specialist in TC.

Voor meer informatie:
Bull’s Gartenbau
www.bull-gartenbau.de

Flamingo Holland
noel@flamingoholland.com
www.flamingoholland.com

Publicatiedatum: