Adam Muhr, APH (Zweden):

"Maar net genoeg witte chrysanten voor midzomervieringen"

"Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om bepaalde bloemen naar hier te krijgen voor de midzomerviering van dit jaar". Dat zegt Adam Muhr, assistent-manager van APH, een Zweedse bloemenimporteur. "Aan de andere kant is het weer zeer gunstig geweest voor de teelt van de traditionele korenbloem, wat betekent dat de kwaliteit en kwantiteit van deze bloemen veel beter was dan in voorgaande jaren."


Adam Muhr

Een bloemenfeest
Midzomer is een oude Zweedse traditie en bloemen zijn een belangrijk onderdeel van dit feest. Elk jaar maken mensen bloemenkransen en versieren ze meibomen met bloemen. “Veel mensen kopen zomerbloemen in de traditionele kleuren, namelijk blauw, wit en rood. Vooral de blauwe korenbloem, die lokaal wordt geteeld, en de uit Nederland geïmporteerde witte chrysant zijn heel populair. Daardoor zien we elk jaar een piek in de afzet rond deze feestperiode.”

Import Hollandse chrysant lastig
De grootste uitdaging voor de midzomer van dit jaar was de import van de populaire witte chrysanten, die uit Nederland komen. "We hadden ze al in maart besteld, maar omdat Europese supermarkten zo'n toename van de bloemenverkoop kenden door de sluiting van de bloemisten, hadden ook zij hun bestellingen vergroot. Als gevolg hiervan waren de prijzen op de veilingen hoog en was het een heuse uitdaging om voldoende hoeveelheden te kunnen kopen." Gelukkig waren blauwe korenbloemen dit jaar makkelijker te verkrijgen dan voorgaande jaren. "De traditionele korenbloemen groeien in de buitenteelt, waardoor te veel wind of regen de gewassen kan aantasten en zelfs vernietigen. Het weer heeft dus een grote invloed op de kwaliteit en de opbrengst van de korenbloem. Maar het weer is dit jaar stabiel gebleven, dus hadden we genoeg bloemen van goede kwaliteit."

Stabiele vraag
Ondanks de pandemie meldt Muhr dat de vraag naar bloemen rond midzomer dit en vorig jaar vrij stabiel is geweest. "Misschien wordt er minder uitbundig gevierd dan vóór de uitbraak van het coronavirus, maar we merken nog steeds veel vraag naar bloemen. Er zijn nog altijd heel wat kleinere vieringen. Ook door de groeiende belangstelling voor bloemen vanwege de pandemie zijn er meer vazen te vullen en we verwachten dan ook een lichte stijging van zo’n 5% van onze midzomeromzet dit jaar. De Zweedse sierteelt heeft overigens minder geleden dan in de meeste andere Europese landen, want de bloemenwinkels mochten in ons land tijdens de pandemie gewoon open blijven."

Voor meer informatie:
Adam Muhr
APH
adam.muhr@aph.se
www.aph.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven