Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bosman Van Zaal realiseert teeltsysteem bij een van de grootste botanische tuinen ter wereld

Medio 2020 is Bosman Van Zaal begonnen met de realisatie van een teeltsysteem, bestaande uit kweektafels, voor het nieuwe serrecomplex van Plantentuin Meise, in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise net buiten Brussel. Een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Begin juni van dit jaar, 2021, is fase 1 opgeleverd.


Klik hier voor meer foto's

Plantentuin Meise
De Plantentuin als instituut dateert uit 1796, momenteel gehuisvest in Meise omvat het 92 hectaren aan domein, gebouwen en tuinen. De Plantentuin is een wereldvermaarde onderzoeksinstelling met een uitgebreide bibliotheek en een groot herbarium met ongeveer vier miljoen specimens. Onder andere het grootste rozenherbarium ter wereld! Ze bewaren daarnaast 18.000 verschillende soorten levende planten, waaronder bedreigde soorten, en huisvesten een internationaal erkende zaadbank. Jaarlijks ontvangt de Plantentuin zo'n tweehonderdduizend bezoekers.

Uitbreiding en vernieuwing plantentuin
In 2016 is begonnen met een grootschalige uitbreiding en vernieuwing. Via een tender zijn verschillende samenwerkingspartners gekozen. Bosman Van Zaal maakt daar onderdeel van uit. De uitbreiding betreft onder andere het nieuwe serrecomplex 'De Groene Ark', waar plantensoorten zullen worden gehuisvest, maar waar ook onderzoek gedaan zal worden. De bouw van de nieuwe serre zal in twee fases plaatsvinden en is naar verwachting in 2022/2023 gereed.

Teeltsysteem met stekneveltenten en kweektafels
Bosman Van Zaal heeft in de eerste fase van het project stekneveltenten, werktafels en kweektafels geleverd. De kweektafels bestaan uit aluminium containers met gaasbodems en eb- en vloedbodems. De stekneveltenten van aluminium zijn speciaal vervaardigd om een vochtig microklimaat te creƫren voor gevoelige en jonge planten. Tot slot zijn er werktafels geleverd met spoelbakken en mobiele oppottafels van aluminium en hout. Vanwege de grote diversiteit in afdelingen en toepassingen is er veel maatwerk geleverd.

Begin juni is de fase officieel opgeleverd, waarbij er nauw is samengewerkt met Frans Zwinkels Projectbegeleiding & Techniek.

bron: Bosman van Zaal

Publicatiedatum: