Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar de juiste bescherming voor rozen in de zomer

De hete zomers van de afgelopen jaren vormen een forse uitdaging voor rozentelers. Zeker de rode soorten zijn gevoelig voor hitte. Rozen Scheers heeft verschillende strategieën uitgeprobeerd.

De roos is in principe een lichtminnend gewas. Rozen Scheers in Kontich hoorde bij de eerste rozenkwekers met hybride assimilatiebelichting om de productie omhoog te brengen door een hoger lichtniveau. Dat is vooral relevant in de herfst, winter en lente. In de zomer vormt het natuurlijke lichtniveau juist een uitdaging. “We telen elf soorten rozen, maar vooral bij de rode zien we bij te veel instraling verbranding of blauwverkleuring van de knoppen. Dat komt omdat ze veel sneller opwarmen dan de witte soorten. De witte soorten laten geen problemen zien”, vertelt de eigenaar Wim Scheers. Hogere temperaturen zorgen bovendien voor kortere stelen. 

Wim Scheers
 
Verdamping 
In zijn zoektocht naar de beste strategie heeft hij in eerste instantie drie jaar lang ReduSol gebruikt. Deze coating schermt een deel van de zonnestraling weg. “De ervaring was dat het te donker bleef onder ReduSol. Het gewas verdampte hierdoor te weinig. Daarom hebben we de laatste twee jaar ReduFuse IR gebruikt”, vertelt hij. Deze diffuse, hittewerende coating wordt op het kasdek gezet door loonwerkbedrijf De Ceuster. 

“Onder ReduFuse IR blijft de plant beter groeien en krijg je geen verbrandingsproblemen. ReduFuse IR reflecteert nog een deel van het PAR licht, maar dat is niet erg. In de zomer is rustiger telen en afdempen van de productie juist goed, want in augustus ligt alles in België stil. Dan zakt de verkoop in en brengen de rozen niets op”, vertelt Scheers.
 
Hittegolven
De frequente hittegolven die we de afgelopen jaren gezien hebben dwingen tot andere keuzes. “Het weer wordt moeilijker te voorspellen. Om voorbereid te zijn op extreme situaties hebben we een bevochtigingsinstallatie aangeschaft om het gewas te kunnen koelen. Tegen nachttemperaturen van 25°C kun je op een andere manier niet veel doen. Er zijn inmiddels rozentelers met een koelinstallatie, maar dat is een grote investering”, zegt Wim. 

Het perfecte systeem heeft hij eigenlijk nog niet gevonden. “Omdat we meerdere rassen hebben, moeten we een middenweg zoeken die voor alle rassen werkt. De afgelopen jaren hebben we 18 emmers ReduFuse IR per hectare gebruikt. Door de hittegolven zijn we meer aan 20 emmers per hectare gaan denken. Door het wisselvallige weer is het lastig om voor al onze rassen tegelijk het goede te doen.  

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
[email protected]
www.redusystems.com

Publicatiedatum: