Studenten tonen stadsteeltinnovaties op festival

Studenten van Avans Hogeschool presenteren deze zomer tijdens het Zomerfestival van Urban Living Lab Breda teeltinnovaties. Denk aan het telen van groenten of je balkon of aan robots die helpen bij de teelt. In de community Gerobotiseerde Stadslandbouw werken studenten aan kleine en grote revoluties in de voedselvoorziening.

“We vieren de oogst”, vertelt Raymond Sparreboom. Hij is mede-oprichter van het ULLB en ‘programmahoeder’ van de community (Gerobotiseerde) Stadslandbouw (GSL).

GSL houdt zich momenteel bezig met 9 vraagstukken afkomstig van inwoners van Breda, samenwerkingspartners van het ULLB en uit de eigen omgeving van de studenten. De community bestaat uit 68 studenten van hbo-instellingen Avans en BUas en het Technasium van het Newmancollege in Breda. Ze werken daarin samen met docenten en vertegenwoordigers uit de samenleving, het werkveld en de overheid.

Farmbots
De vraagstukken draaien allemaal om hoe stad en platteland meer ‘vervlochten’ kunnen worden en hoe we kunnen werken aan een duurzaam en eerlijk voedselsysteem. Zo houdt een studententeam zich bezig met de verbetering en het slimmer maken van ‘farmbots’. Met deze landbouwrobots wordt het steeds makkelijker om landbouwtaken te automatiseren. De bots ‘leren’ bijvoorbeeld wanneer bepaalde gewassen water nodig hebben en kunnen die zorg dus autonoom uitvoeren.

Een ander voorbeeld is mobiele stadslandbouw: met behulp van een efficiënt ontworpen bak is het makkelijker voor bijvoorbeeld bewoners van een appartement om gewassen te verbouwen op het balkon. Of ‘gamification’ van stadslandbouw: maak het voor wijkbewoners interessant om op plekken waar dat kan gewassen te kweken, bijvoorbeeld door middel van een beloning.

Het Urban Living Lab Breda Zomerfestival is een meerdaags evenement op 16-17-18-24 juni. Meer over het festival hier.

Bron: Avans Hogeschool


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven