Slimme software Gearbox wijst de juiste rozen aan

Oogstpersoneel krijgt dagelijks instructies over hoe groen of rijp rozen geplukt moet worden. “Maar zelfs ervaren mensen die al jaren oogsten, twijfelen soms", weet rozenteler Leon Dukker van Porta Nova in Waddinxveen. "Dan lopen ze een paar meter door en komen dan toch weer terug naar die ene roos.”

De GearRover helpt met het kiezen van de juiste bloemen door beeldanalyse en slimme algoritmes. Bovendien levert de GearRover de teler een schat aan informatie op. Simone Keijzer van Gearbox: “Wij maken collega’s van de toekomst met software en kunstmatige intelligentie.”

Deze wel, deze niet
Gearbox is een Westlandse startup en ontwikkelde een oogsthulp: GearRover. Dat is een rijdende robot waarop een medewerker plaats kan nemen. De GearRover brengt met een camera een bed met rozen in beeld. De software heeft geleerd te zien welke bloemen zich in welk groeistadium bevinden. Een gekleurde laser geeft vervolgens aan welke roos geknipt mag worden: de medewerker weet dus precies welke steel geknipt moet worden. Daardoor is de oogst wél uniform én gaat het plukken een stuk sneller.

Steeds een beetje slimmer
Momenteel proefdraait Porta Nova met één exemplaar van de oogsthulp, maar dat worden er in de toekomst meer. Dukker: “Dan oogsten dus al onze medewerkers op dezelfde manier.” En de voordelen reiken verder. Zo helpt de GearRover telers ook met waardevolle informatie, bijvoorbeeld over het aantal rozen per pad of per dag: daarvoor wordt data uit de software slim gecombineerd.

In de toekomst is nog meer mogelijk. Zo heeft Porta Nova nu een aantal medewerkers die fulltime het gewas in de kas scouten, bijvoorbeeld op ziektes. De GearRover rijdt toch al dagelijks door de kas, en kan uitgebreid worden met een scoutfunctie. Simone Keijzer van Gearbox: “De GearRover wordt dus steeds een beetje slimmer.”

Blijven innoveren
“Je moet blijven innoveren om voorsprong te behouden”, vertelt Dukker. Daarom dat zijn bedrijf samen met Gearbox en collegakweker Van den Berg Roses werkte aan de ontwikkeling van de GearRover. Later sloten ook gerberatelers van telersvereniging Colours of Nature aan. Dukker: “We hebben elkaar nodig om dit soort ontwikkelingen te versnellen.”

Tot 21 juni kunnen tuinbouwondernemingen samen met technologieleveranciers en innovatiecentra een voucher aanvragen bij het innovatieprogramma AgriTech. Met de voucher krijgt men tot maximaal  € 100.000,- om samen een nieuwe technologie te valideren in de praktijk. Het programma helpt niet alleen aan financiering, maar denkt ook mee in opschalingsmogelijkheden, cross-overs en mogelijke partners.

Het innovatieprogramma AgriTech stimuleert tuinbouwondernemingen om samen met technologieleveranciers nieuwe technologische oplossingen te valideren in de praktijk.

Bron: innovationquarter.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven