Fikona op de biologische tour

Na een periode van veel testen en met de hulp van een externe teeltvoorlichter is Kwekerij Fikona uit Lier, België, er inmiddels op twee afdelingen in geslaagd de planten volledig biologisch te behandelen.  

De biologische weg 
Hoewel Fikona al langere periode bezig was met de overstap naar meer biologisch telen, bleef het noodzakelijk om af en toe in te grijpen met chemische producten. Quirine Peeters van Fikona vertelt: “De resistentie op bestaande middelen werd groter en het effect van de behandelingen minder. Op het gebied van chemie verdwijnen ook jaarlijks heel wat producten in België. De biologische weg wordt dan de enige optie.”

Natuurlijke vijanden en plantversterkers 
De zoektocht naar natuurlijke vijanden en plantversterkers startte met het product Swirskii, ingeblazen door automatische blazers. Inmiddels werkt Fikona met Spidex en Montdo-mite. Deze combinatie zorgde ervoor dat de spint- en tripsaantasting snel verminderde. Waar de tripsdruk te hoog was, is eerst gestart met plantversterkers. Quirine: “Door de plant harder te maken, krijgen plagen minder kans en werden zelfs de planten minder aantrekkelijk voor de plagen.”  

Aanpassen en afstellen 
Ook in de nieuwste kas, die in 2019 werd opgeleverd, werd reeds gestart met Spidex en Montdo-Mite. Omdat de nieuwe kas veel hoger is dan de oude, moesten de automatische blazers ook aangepast en opnieuw afgesteld worden. Mede dankzij de hulp van een externe teeltvoorlichter, die ervaring heeft met plantversterkers en tropische planten, heeft Fikona stappen kunnen maken op het gebied van biologie. Inmiddels draaien twee afdelingen volledig met plantversterkers en natuurlijke vijanden en kan Fikona verder met de volgende uitdaging: wolluis bestrijden met biologie.

Voor meer informatie:
Fikona
Tallaart 58
2500 Koningshooikt, België
info@fikona.be
www.fikona.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven