Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen geplaatst op totaalafdekking waterbassin

Centrica Business Solutions en Albers Alligator lanceren een innovatieve manier voor glastuinders om energie op te wekken via drijvende zonnepanelen: Multi-F Solar. Op een totaalafdekking (een algendoek) over het waterbassin van tuinders worden zonnepanelen geplaatst.

Hiermee is het de eerste oplossing op deze manier voor drijvende zonnepanelen, specifiek bedoeld voor waterbassins in de Nederlandse glastuinbouwmarkt. In het Zeeuwse Kapelle is een eerste project gerealiseerd waarmee per jaar energie wordt opgewekt voor gemiddeld honderd huishoudens.

Centrica Business Solutions is als energiedienstverlener al jaren actief in de Nederlandse glastuinbouwsector. Albers Alligator, specialist in flexibele constructies, realiseert in deze sector al 125 jaar waterbassins en afdekkingen. Met hun gecombineerde expertises in energieopwekking en bassinafdekking zetten de twee partijen een volgende stap in de verduurzaming van de glastuinbouw.

Zonnepanelen op het waterbassin: Multi-F Solar
De oplossing van Centrica Business Solutions en Albers Alligator is op zowel nieuwe als te renoveren waterbassins te bevestigen, ongeacht de afmetingen. Op het verankerde drijvende dek van Albers Alligator wordt een constructie geplaatst, waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Het dek bestaat uit drijvers, waartussen een zak met waterdoorlatend doek hangt die zich met water vult en als ballast werkt.

Anders dan bij standaardoplossingen met drijvende zonnepanelen, zorgt deze waterzak ervoor dat de panelen niet worden opgetild of verplaatst bij (extreme) weersomstandigheden. Het geheel is volledig geïntegreerd met het waterbassin en biedt verder alle eigenschappen van een traditioneel algendoek: het tegengaan van algengroei en verdamping en vervuiling van het gietwater.

Bestaande oplossing aangepast
Volgens Chris van Tiggelen, Head of Sales bij Centrica Business Solutions, combineert de nieuwe oplossing het beste van duurzame energieopwekking met de beschermende eigenschappen van de afdekking van het waterbassin: “Een glastuinder kan uiteraard geen zonnepanelen op de kassen leggen. Zonder dat extra ruimte nodig is, is met deze oplossing toch energieopwekking mogelijk. Het waterbassin staat er al en de afdekking blijft volledig op orde. Alleen profiteert de tuinder nu ook van een volledig zonnedek dat een flinke hoeveelheid energie opwekt. Deze kan voor eigen gebruik zijn en/of teruglevering aan het net. Het is belangrijk dat er een netaansluiting is die dit aankan, maar veel tuinders hebben deze al omdat ze gebruik maken van een warmte-krachtkoppeling (wkk).”

Ronald Edel, Algemeen Directeur bij Albers Alligator is eveneens trots op de gerealiseerde oplossing: “We hebben samen een bestaande oplossing aangepast en voor energieopwekking geschikt gemaakt, specifiek voor deze sector. Tuinders krijgen een volledig lichtdichte afdekking van de randen waardoor er geen fotosynthese plaatsvindt. Door optimaal ruimtegebruik kunnen we ook nog eens 15% meer PV-panelen plaatsen vergeleken met andere oplossingen. Het systeem is in principe voor elke tuinder met een waterbassin geschikt, dat het tot een laagdrempelige oplossing maakt om te verduurzamen.”


De installatie bij Kwekerij De Noordhoek

Efficiënt oppervlaktegebruik
Het drijvende dek van zonnepanelen is relatief snel aan te leggen, afhankelijk van de indeling van de locatie. Bij Kwekerij De Noordhoek in het Zeeuwse Kapelle werd onlangs het eerste project met de Multi-F Solar afgerond. Hier werden 1031 zonnepanelen met elk een vermogen van 428 kWp op de Multi-F totaalafdekking geïnstalleerd.

Kees Verhage, samen met broer Henk eigenaar van De Noordhoek: “Het is een ideale oplossing voor onze sector. We wilden graag verder verduurzamen, als biologische tuinder vinden we dat belangrijk. We wekten al energie op voor de kas met zonnepanelen op een schuur. De ruimte daarop is beperkt. Het mooie aan de oplossing van Centrica Business Solutions en Albers Alligator is dat ons waterbassin helemaal benut wordt voor energieopwekking, het is volledig maatwerk. Belangrijk, want hoe efficiënter we deze oppervlakte gebruiken, hoe interessanter de investering voor ons wordt.”

Combineren
Veel klanten van Centrica Business Solutions in de glastuinbouw
kunnen de drijvende zonnepanelen combineren met andere duurzame energiebronnen. Van Tiggelen: “We kennen veel tuinders al en weten welke mogelijkheden er zijn om hun uitstoot te verminderen of verder te investeren in duurzame energie. Denk aan wkk of het benutten van flexibel vermogen met Demand Side Response en batterijen. Multi-F Solar sluit daar mooi op aan en met onze Energy Insights monitoringtools kunnen we ook voortdurend de effectiviteit van de panelen nagaan, zodat een zo hoog mogelijke opbrengst wordt gegarandeerd.”

Voor meer informatie:
Albers Alligator Special Projects bv                    
Ronald Edel
+31(0)317 419 144   
ronald@albersalligator.com                                                                 

Centrica Business Solutions bv
+31 (0)297 293 200
centricabusinesssolutions.NL@centrica.com  

Publicatiedatum: