Darwin Perennials verhoogt voorraad met 30%

In 2020 zijn er ongeveer 20 miljoen nieuwe Amerikaanse tuinliefhebbers bijgekomen. Darwin Perennials, die telers wereldwijd voorziet van een uitgebreid assortiment bloeiende meerjarigen uit Colombia, heeft daarom de voorraad uitgebreid met 30%. Karl Batschke, algemeen directeur van Darwin Perennials, spreekt over een verrassende hoeveelheid verkopen, hoe het bedrijf hiermee heeft weten dealen en over de toekomstplannen, inclusief de uitbreiding van 2,5 ha van hun teeltbedrijf in Colombia. 

Karl Batschke van Darwin Perennials tijdens CAST 2019

Verrassende hoeveelheid verkopen in 2020
Volgens Batschke hebben de verkopen in 2020 alle verwachtingen overtroffen: "Het zijn 14 zeer ongewone maanden geweest. Ongeveer een jaar geleden waren we niet zo optimistisch over de invloed die Covid-19 op onze sector zou hebben, niet alleen in Amerika maar ook wereldwijd. We hielden rekening met een algehele afname in de verkopen voor 2020. Maar we kregen te maken met het tegenovergestelde. Zodra mensen de kans kregen om weer naar tuincentra te gaan, deden ze dat. Nu blijkt dat 2020 een van de beste jaren was tot nu toe voor Darwin Perennials." 

20 miljoen nieuwe tuinliefhebbers
De toename in verkopen komt voornamelijk doordat er tijdens de pandemie veel nieuwe tuinliefhebbers bij zijn gekomen. Batschke legt uit: "Er wordt geschat dat er ongeveer 20 miljoen nieuwe tuinliefhebbers bij zijn gekomen in de VS in 2020. Dat is fantastisch, omdat dat een duurzame groei van onze sector tot gevolg heeft. We hebben het belang van tuinieren aan veel nieuwe mensen kunnen uitleggen, evenals de waarde die planten toevoegen aan onze kwaliteit van leven. Wat we tot nu toe in 2021 zien is dat we op koers liggen voor een nieuw goed jaar qua verkopen. Natuurlijk begrijpen we dat op het moment dat mensen gevaccineerd zijn en de dreiging van Covid-19 afneemt mensen minder geneigd zullen zijn om te tuinieren. Maar we moeten proberen om deze nieuwe tuinliefhebbers te ondersteunen en duidelijk te maken dat tuinieren een gezonde activiteit is."

30% toename in voorraad
Als gevolg van de toegenomen vraag heeft Darwin Columbia, hun teeltbedrijf in onbewortelde stekken, het volume in een jaar tijd met 30% verhoogd. Batschke: "Het volume lag vorig jaar al hoog, maar is in het afgelopen jaar nog eens met 30% toegenomen. Het team van Darwin Columbia is niet alleen succesvol geweest in het leveren van 30% extra producten maar heeft dit ook gedaan zonder in te boeten op de kwaliteit."

Batschke zegt dat er twee dingen hebben bijgedragen aan deze toename. "Allereerst hebben we een aantal zeer vaardige telers aangenomen die de productiviteit hebben verhoogd. De hogere vraag heeft er vervolgens ook voor gezorgd dat de verkopen langer doorgingen. Als een teler bijvoorbeeld in week acht stekken wilde en die niet beschikbaar waren, dan kochten ze deze in week 10. Gezien de hoge vraag hebben we het seizoen dus iets langer kunnen uittrekken."

Toekomstplannen en nieuwe variëteiten
Batschke vertelt ook over de toekomstige uitbreidingsplannen en de lancering van nieuwe variëteiten: "Momenteel maken we in Colombia ruimte vrij voor nog eens 280.000 moederplanten. Dat komt neer op ongeveer 2,5 ha extra teeltruimte in Colombia. Daarna moeten we nog kijken hoe de vraag zich ontwikkelt na 2022. Verder zullen we in 2022 hele leuke nieuwe variëteiten lanceren. Een van de producten waarvan we verwachten dat deze veel interesse zullen opwekken zijn twee nieuwe variëteiten van Artemisia. Dit is een relatief nieuw soort in de markt en we noemen deze SunFern. Ze hebben een varenachtige structuur in hun bladeren. Maar wat deze plant bijzonder maakt is dat hij veel van de zon houdt. Normaal gesproken houden tuinvarens van schaduwachtige locaties en kunnen ze heftig reageren op droge omstandigheden. Deze nieuwe variëteit geeft de consument de mogelijkheid om een product op zonnige plaatsen te zetten die tegelijkertijd lijkt op de varen."


De nieuwe variëteiten. Boven: Artemisia SunFern Olympia en Artemisia SunFern Arcadia. Onder: Lysimachia Firefly en Lysimachia Night Light

Daarnaast hebben ze een paar jaar geleden gezien dat er een behoefte was aan meer meerjarigen die het goed doen op schaduwplekken. Daarom hebben ze twee nieuwe variëteiten gelanceerd van Lysimachia, Firefly en Night Light. "Momenteel is er maar een beperkt assortiment met producten die het goed doen op schaduwplekken en meestal zijn dat bladplanten. Daarom werken we er hard aan om dit assortiment uit te breiden."

Voor meer informatie:
Darwin Perennials
Karl Batschke

KBatschke@darwinperennials.com 
www.darwinperennials.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven