“Met schoon water begin je met een 1-0 voorsprong”

Het watergeefsysteem is de levensader in een kas en deze levensader heeft met een aantal uitdagingen te maken. Zo zijn druppelsystemen, leidingen, stekers en sproei-installaties erg gevoelig voor vervuiling. De druppelleidingen zijn erg gevoelig voor neerslag van calciumfosfaat, ijzerfosfaat, etc. en organische vervuiling kan de oorzaak van verstopping zijn. Dit kan komen door algen in het regenwaterbassin, zouten in de leidingen en druppelaars of blad- en wortelresten in de goot en in de drainwaterafvoer.

Wanneer de watergeefsystemen niet worden schoongehouden kan er aanslag van mineralen ontstaan en kunnen de verstoppingen leiden tot ongelijke afgifte van water van druppelaars en beregeningsinstallaties. Melspring EasyFlow vrijwaart het systeem van anorganische en organische vervuiling en zorgt voor het (geleidelijk) reinigen van reeds vervuilde en aangekoekte systemen.


Patrick van Scheijndel en Jos van der Valk

Van der Valk BV / Patioplant, klant van Melspring International, werkt al 2 jaar met Melspring EasyFlow en de ervaringen zijn positief. Jos van der Valk, kleinzoon van Kees van der Valk, die in 1940 het bedrijf oprichtte geeft ons een inkijkje in zijn bedrijf en deelt zijn ervaringen met EasyFlow.

Het begon allemaal met een klein stukje land waar door Kees van der Valk groenten voor eigen gebruik werden gekweekt, waarna hij in 1940 besloot er een klein bedrijfje op te richten. Na jarenlang actief te zijn geweest binnen het bedrijf werden de zonen Fons en Ben van der Valk in 1977 mede-eigenaar om vervolgens 7 jaar later het bedrijf over te nemen. Op initiatief van Fons en Ben werd de overstap van de groente naar de sierteelt gerealiseerd. Via verschillende Nederlandse veilingen werden er jaarrond diversen soorten potplanten afgezet. Om vervolgens in 1988 zich verder te specialiseren in de teelt van kuip- en terrasplanten met directe verkoop.

De merknaam ‘Patio Plant’ werd in 1990 geregistreerd en vormde de introductie van een verpakkingslijn van verkoopklare winkelconcepten. En twee jaar is geleden is daarnaast ook de merknaam Days of Joy gelanceerd. In al die jaren is van der Valk uitgegroeid tot een handelskwekerij met een teeltoppervlakte van 80.000 m2, waarvan nu plusminus 7 hectare onder glas. In 2020 is het bedrijf overgedragen aan de nieuwe generatie, waar Jos onderdeel van uitmaakt. 

De laatste jaren ligt de focus van Jos met name op het zo veel mogelijk afstappen van chemie en dat vervangen door biologische bestrijding. Enerzijds omdat duurzaamheid de toekomst is, om ‘moeder aarde beter te beheren’ en anderzijds omdat wetgeving dat ook meer en meer zal gaan verplichten. "We zijn hier echt veel mee bezig. Soms is dit lastig, bijvoorbeeld in het perkgoed seizoen, wanneer we bezig zijn met veel verschillende planten en de planten maar kort op de pot staan. Wanneer de planten langer op de pot staan lukt het beter om een klimaatje te bouwen voor je biologische bestrijding. Ik ben nu net weer begonnen met het poten van de cyclamen, en dat wil ik dit jaar proberen volledig biologisch te doen."

"En dat biologisch bestrijden doe ik met een airobug, of verstuiven met de hand of het eenmalig ingieten van aaltjes. Volledig biologisch in het gehele bedrijf is op dit moment helaas nog niet te doen. Maar we streven er wel naar. Je weet dat duurzaamheid de toekomst is en je wilt niet onwetend zijn op dat gebied. Bovendien leveren we ook aan ketens,  die van ons vergen dat onze planten aan bepaalde eisen moeten voldoen en dat bepaalde bestrijdingsmiddelen juist niet worden gebruikt. Heb je geen MPS-A certificaat, dan zullen we aan bepaalde klanten niet meer kunnen leveren. Die certificering heeft als doel de kwaliteit en duurzaamheid van de hele teeltsector te verbeteren."

"En bovenstaande heeft er bij ons ook voor gezorgd dat we kritischer zijn naar de producten die wij gebruiken voor onze waterbehandeling: welke producten zijn minder belastend voor het milieu en tellen minder zwaar mee voor het MPS-A certificaat? We hebben altijd op MPS-A gezeten en doen er alles aan om dat zo te houden. Ook qua waterbehandeling. Want ons doel is toch dat duurzaamheid waar mogelijk op de eerste plaats komt. We moeten goed zorgen voor deze aarde om die een beetje beter te maken en als we bij kunnen dragen aan een betere wereld dan zullen we daar niet voor weglopen."

Een goede start van je teelt is het belangrijkste dat er is, en dat begint met goede voeding en schoon water.
Op de vraag hoe belangrijk schoon water voor van der Valk is antwoordt Jos: "Heel belangrijk! De laatste 4 jaar hebben we heel veel energie gestoken in het optimaliseren van ons water en onze watersystemen. We zijn begonnen met het structureren van de watersystemen. Bij de meeste van onze planten bewateren we eerst bovenlangs en daarna onderdoor. Het onderdoor bewateren doe je om je bloem te beschermen. We hebben alle watersystemen in contact gezet met elkaar, de flow is verbeterd en bij periodes van droogte kunnen we terugvallen op het gebruik van slootwater. En ik heb een schoonwatersilo en een retoursilo die continu in contact staan met een pH-pulsje met zwavelzuur, waarmee ik de pH naar beneden pomp tot het de juiste waarde bereikt, zodat de voedingsstoffen weer lekker opgenomen worden. Een goede start van je teelt is essentieel en met schoon water zorg je er eigenlijk gewoon voor dat je begint met een 1-0 voorsprong. Als je bacterie- en schimmeldruk omlaag gaan, dan merk je dat je minder beschermingsmiddelen nodig hebt."

"Je merkt het verschil. Hoe schoner water je meegeeft aan je plant, des te minder kans heb je op ziektes en bacteriën, je vloeren en het glas blijven schoner, je ziet gelijkere weggroei bij de planten en het wortelgestel ziet er veel witter uit. Hygiëne staat bij ons op één en hoe de plant eruit ziet, dát is onze graadmeter. Als ik blij wordt van hoe de plant eruit ziet, dan weet ik dat wij met ons water op de goede weg zijn. Met het gebruik van Melspring EasyFlow merken we dat het bacterieniveau en de schimmeldruk omlaag gaan en door het gestabiliseerde waterstofperoxide gaat er extra zuurstof naar de wortels toe. Met een paar simpele aanpassingen, met lage kosten, hebben we zo ons water weten te verbeteren. En wat heel belangrijk is: met fors minder milieubelasting. En daar doen we het voor!"

"Die lage kosten, gecombineerd met het feit dat het product EasyFlow helemaal niet meetelt voor het MPS-A certificaat dan het product dat we hiervoor gebruikten maakt dat we twee jaar geleden zijn gestart met de eerste proeven met EasyFlow. Het was de moeite waard op te proberen." EasyFlow zorgt ervoor dat in het leidingwerk de peroxide goed vrijkomt, wat een positief effect op de planten heeft. EasyFlow is een uitgekiende mix van onderscheidende stoffen en polymeren, complexen met anorganische zouten waardoor deze zich niet meer kunnen afzetten/hechten in de druppel-/beregeningsleidingen en op stekers en nozzels. Tevens worden de bestaande afzettingen langzaam opgelost en kunnen deze het systeem via de normale weg verlaten. EasyFlow zorgt voor een stabilisatie van de pH in de nachtelijke uren zodat bij de eerste druppelbeurt geen spui gegeven dient te worden. Daarnaast voorkomt het ongelijke afgifte van druppelaars en van de beregeningsinstallatie en is het een uitstekende anti-scaling inhibitor.

Jos van der Valk: "De eerste proeven waren naar tevredenheid. Stapje voor stapje hebben we vervolgens EasyFlow geïntegreerd, steeds weer een stukkie van het bedrijf dat overstapte op EasyFlow. Nu wordt EasyFlow overal meegepulst in de leiding, waarbij we het pulspompje op 50 zetten. Dus bij elke watergift gaat het pompje lopen. Ik sta er heel nuchter in: ik kijk puur naar m’n planten. Zie ik iets positiefs gebeuren, zie ik iets negatiefs gebeuren? En de planten, die zien er nu zeer goed uit, met name het wortelgestel. Onze planten hebben wittere wortels door het zuiveren van het water en de waterstofperoxide stimuleert de wortelontwikkeling, wat weer leidt tot gezondere planten. We zijn nu zeer tevreden hoe ons water het doet, maar blijven wel altijd onze waterloop nalopen, om te zorgen dat je niet verslapt." 

"We hebben nu weinig omkijken meer naar het water. Dat loopt goed. Het is nu zaak de kwaliteit hoog te houden. We gebruikten al Melspring Mineral, een reinigingsproduct voor het beter oplossen van vaste meststoffen, waarbij je direct resultaat ziet als je het in de B-bak gooit. Je ziet de kleur, bij wijze van spreken, veranderen waar je bijstaat. Het directe bewijs dat ik met eigen ogen waarnam bij de mestbak was voor mij reden om ook EasyFlow een kans te geven. En in de toekomst zullen we ook met Melspring Eiwitremover aan de slag gaan. Over 3 weken beginnen we. Door continu kritisch naar onze watersystemen te blijven kijken, met toegevoegd tips en adviezen van Melspring, zorgen we ervoor dat we onze 1-0 voorsprong behouden."

Voor meer informatie:
Melspring International B.V.
Patrick van Scheijndel
Scheijndel@melspring.com
31 (0)263 84 20 22
+31 (0)6 461 80325
melspring.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven