Samenwerkingscollectief op zoek naar nieuwe talenten

De Food & Flower sector staat te springen om talenten met frisse blikken en nieuwe expertises. Maar juist deze hoger opgeleide talenten, zo weet het samenwerkingscollectief HortiHeroes, Glastuinbouw Nederland, Handel Groeit, World Horti Center en AVAG, hebben vaak onvoldoende beeld van de kansen en wereldwijde impact waarin ze zelf het verschil kunnen maken. Hoog tijd voor verandering, vinden partijen, en daarom slaan zij de handen ineen om hbo en wo-talenten aan te trekken en te verbinden aan de veelzijdige sector.

Samenwerkende partners v.l.n.r. Lobke van Oorschot (Handel Groeit), Fabienne van der Klugt (HortiHeroes), Peter van der Sar (World Horti Center en Greenport West-Holland), Lindy van der Drift (AVAG) en Jacqueline Kroon (Glastuinbouw Nederland)

Uit onderzoek van Hogeschool Inholland en Haagse Hogeschool[1] blijkt dat veel jongeren geen (goed) beeld hebben van werken in de Food & Flower sector. Daardoor maken relatief weinig master studenten de keuze voor een carrière in deze sector. De uitdagingen waar de sector en bedrijven momenteel voor staan, maken het aantrekken van jonge, hoogopgeleide talenten juist noodzakelijk. Juist in wendbare complementaire teams - waar specialisten met groene vakkennis samenwerken met experts op het gebied van data, logistiek, techniek, marketing en sales - kunnen we snel inspelen op onder andere digitale, circulaire en marktgedreven transformaties. Dit vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden en dus naast ‘groene kennis’ om een bredere verbinding met het ‘grijze onderwijs’.

Succesvolle pilots met passie en innovatie
De eerste pilots van het collectief laten veelbelovende reacties zien. In november 2020 hebben HortiHeroes, World Horti Center en Greenport West-Holland het initiatief genomen om de tuinbouwketen tijdens de online Sustainability Career Day te presenteren aan ruim 40 studenten van TU Delft en Leiden Universiteit. Hierbij werd het verhaal van sector verteld vanuit een duurzaamheidsperspectief door gepassioneerde vernieuwers. De deelnemende studenten bleken verrast over de duurzame innovatiekracht en de impact op globale uitdagingen rondom gezondheid, geluk en duurzame voedselvoorziening.

Fonds Colland Arbeidsmarkt en Handel Groeit kickstarten project
Met ondersteuning van fonds Colland Arbeidsmarkt en Handel Groeit, gaan HortiHeroes, Glastuinbouw Nederland, World Horti Center en AVAG de komende drie jaar gezamenlijk aan de slag om hoogopgeleide talent te enthousiasmeren, ontwikkelen en binden.

Programma en community voor en door studenten
Goed initiatief toch? Maar wat gaan we nu eigenlijk doen? We gaan door met de interactieve sessies, bedrijfsbezoeken en verbinden met jonge en ervaren ambassadeurs van de sector. Tegelijk gaan we in gesprek met het bedrijfsleven en de studenten over de belangrijkste benodigde profielen en datgene waar zijn/haar vuur door wordt aangewakkerd. Belangrijk is ook om werkgevers en managementteams mee te nemen in het proces, omdat het vaak gaat om nieuwe disciplines in het bedrijf. Hoe geef je deze disciplines de juiste plek in je bedrijfsvoering?

Naast inspiratie sessies en bedrijfsbezoeken werken we toe naar een online portal met interessante content, activiteiten en carrièrekansen voor hbo en wo talenten en een ‘onboarding’ programma. Dit programma heeft als doel om het kersverse talent snel onderdeel te laten voelen van de community en vroegtijdig vertrek zoveel mogelijk te voorkomen. Dat werkt niet alleen positief in het aantrekken van nieuw talent, maar biedt hen ook de mogelijkheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken op bedrijfsoverstijgende uitdagingen. 

Het ketenbrede samenwerkingscollectief beoogt nationale interesse van studenten richting de Food & Flower industrie door per sessie juist die thema’s te belichten die aansluiten bij het vakgebied en samen te werken met bestaande platforms zoals KasGroeit en sprekers uit de hele keten. Voor de programmering wordt een mix van studenten, young professionals, startup founders en vooruitstrevende captains of industrie aangetrokken.

Welk hoger opgeleid talent zoek jij voor de groei van morgen?
Wij hebben een missie, een plan en een enthousiast team, maar we hebben juist de input vanuit het bedrijfsleven en de studenten nodig om te versnellen. Zo formuleren we graag samen de benodigde talent profielen en zoeken we meer aansprekende rolmodellen en content om hen te enthousiasmeren. Ook leren we graag over eventuele mismatches of vroegtijdig vertrek voor het onboarding programma en benutten we zoveel mogelijk communicatie kanalen. Laten we samen leren en groter maken wat werkt! Neem als bedrijf contact op via deze link om een gesprek in te plannen over jullie hbo en wo carrièrekansen, inspirerende sprekers en innovatie cases of content waar de trots vanaf spat. 

Ontvang updates, deel suggesties en groei mee
Benieuwd hoe we de enthousiaste studenten na het eerste contact laten landen in de sector, hoe het programma eruit ziet en hoe jouw event, bedrijf of programma hierop aan kan sluiten? Of benieuwd naar de  profielen die we prioriteit geven en vooral ook hoe we het talent ‘onboarden’ en hen in contact brengen met gelijkgestemden om ze optimaal in hun kracht te zetten?

Laat je gegevens hier achter voor updates en suggesties.

HeroFestival 8 juli
Op 8 juli organiseren we een online sessie om hbo en wo talent de kansen, impact en mogelijkheden van de sector te laten zien als onderdeel van het HeroFestival. Tussen 13:30-15:00 uur zullen helden uit de hele keten van zaadveredeling tot techniek en handel hun passie delen en zoveel mogelijk vragen beantwoorden. Wil jij meer weten over het programma of studenten uitnodigen? Check www.herofestival.nl of laat je gegevens via het formulier achter.

[1] Beroepsbeelden in Transitie in Greenport West-Holland: Werken in het Groen: (te) onbekend, (te) onbemind van Hogeschool Inholland (Petra Biemans, Piet Verstegen, Jeany van Beelen-Slijper) en Haagse Hogeschool (Ellen Sjoer), december 2020


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven