Spanje exporteerde voor meer dan € 15 miljoen rozen

Spanje exporteerde in 2020 voor meer dan € 15 miljoen rozen. De roos is daarmee voor Spanje qua omzet de meest succesvolle snijbloem op de buitenlandse markt. De totale waarde van de export van Spaanse snijbloemen bedroeg vorig jaar € 58 miljoen, zo blijkt uit berekeningen van de Spaanse Federatie van Verenigingen van Telers en Exporteurs van Fruit, Groenten, Bloemen en Planten (Fepex), op basis van gegevens van de Spaanse douane.

De roos vertegenwoordigt 27% van de totale omzet in het segment snijbloemen. Op de tweede plaats staat de anjer met ruim € 13 miljoen. Van alle gewesten leidt Castilla y León de rozenexport met meer dan € 11 miljoen. Daarna volgen Galicië (bijna € 3 miljoen), Aragon (€ 678.000), de Valenciaanse Gemeenschap (€ 500.000) en Catalonië (€ 387.000).

Vier vijfde van de export van Spaanse bloemen en planten in 2020, die in totaal meer dan € 442 miljoen bedroeg, was bestemd voor de Europese markt. In januari van dit jaar is vooral de export naar Duitsland gestegen. Juist daar, maar ook in Spanje, organiseerde Fepex de campagne “Europa bloeit: een bloem zegt meer dan duizend woorden” om de consument ervan bewust te maken dat planten en bloemen niet louter decoratieve elementen zijn, maar ook een positieve invloed hebben op de fysieke en psychische gezondheid van mensen.

De roos is een bloem die meerdere en welbekende voordelen biedt. In de eerste plaats is het een bloem die in onze cultuur met veel symboliek is omgeven. De roos helpt ons om onze emoties te uiten en kan een rol spelen in onze omgang met andere mensen. Het geven van een roos is een gebaar waarmee we kunnen uiten wat we voelen voor een persoon of dankbaarheid kunnen tonen. Afhankelijk van de kleur kunnen we zelfs praten over liefde, passie, zuiverheid, vriendschap, dank...

Aan de andere kant is de verzorging van rozen een prachtige hobby die zeer wijdverspreid is in landen als het Verenigd Koninkrijk. Het is een plant die constant aandacht nodig heeft en verwend wil worden. Zo kan de verzorging van rozen een uitlaatklep zijn om aan de dagelijkse routine en stress te ontsnappen. Omdat er ook talloze variëteiten zijn, kunnen rozen in verschillende kleuren en maten geteeld en verzameld worden, elk met een eigen unieke naam. En zeg nu zelf: wat is er mooier dan een balkon, terras of tuin vol kleur en een betoverende geur?  

Voor meer informatie:
Fepex
www.fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven