Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-leiding voor tuinders Prima4A in gebruik genomen

Vandaag heeft OCAP een nieuw aangelegde CO2-leiding naar het tuinbouwgebied Prima4A in bedrijf genomen. De eerste kassen in het gebied zijn op deze leiding aangesloten en kunnen nu stoppen met het verstoken van aardgas om aan de noodzakelijke CO2 te komen. In plaats daarvan kunnen ze nu CO2 die is afgevangen bij de industrie in het Rotterdamse havengebied hergebruiken. Met dat hergebruik realiseren de tuinders in het gebied op termijn een reductie van ruim 20 kiloton CO2 uitstoot per jaar en besparen ze de stook van ca. 12 miljoen m3 aardgas.

Vanwege de milieuvoordelen stelden zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Haarlemmermeer een subsidie van respectievelijk vier en ruim drie miljoen euro beschikbaar. De provinciale subsidie is zowel voor de nu gerealiseerde leiding, als voor de verlenging daarvan naar het tuinbouwgebied Aalsmeer. Die verlenging zal naar verwachting volgend jaar worden gerealiseerd. Greenport Aalsmeer heeft de afgelopen jaren zich volop ingezet om deze uitbreiding mogelijk te maken.



De uitbreiding van de levering door OCAP naar PrimA4a is mogelijk dankzij Shell en Alco die meer CO2 afvangen en aan OCAP leveren. Nu er echter concrete plannen zijn om CO2 van de industrie onder de zee op te slaan (CCS), dreigt de levering van CO2 voor hergebruik ernstig in het gedrang te komen. Opslag van CO2 onder de grond is onder de huidige regelgeving financieel aantrekkelijker dan leveren aan de tuinders. De regeling kent namelijk wel uitstootrechten voor opslag toe, maar vreemd genoeg niet voor hergebruik van de CO2 in de kassen. Dat laatste moet opgelost. Anders leidt het beleid ertoe dat de tuinbouw zelf weer CO2 uit aardgas zal moeten produceren, in plaats van CO2 uit de industrie te hergebruiken. In reactie op een breed gedragen motie van de Tweede kamer heeft het kabinet vorig jaar zomer in een kamerbrief toegezegd dit op te lossen. Dat is echter nog niet rond.



Alco en Shell zijn klaar om de CO2 te blijven leveren en steunen OCAP en Glastuinbouw Nederland om ook voor de langere termijn de CO2 zeker te stellen. De bal ligt nu bij de overheid om aan de Kamermotie te voldoen en deze oplossing blijvend mogelijk te maken. Als dat niet op korte termijn gebeurt, dan is de levering van CO2 aan glastuinbouwgebieden zoals PrimA4a over enkele jaren niet meer gegarandeerd.

Over OCAP
OCAP levert zuivere CO2 aan ondernemers in de glastuinbouw. Deze CO2 wordt afgevangen bij industriƫle bronnen en zou anders worden uitgestoten in de atmosfeer. OCAP levert deze CO2 via een transportpijpleiding en een uitgebreid distributienetwerk aan de glastuinbouw. Dit jaar verwacht OCAP een kleine 600.000 ton CO2 te leveren aan glastuinbouwondernemers die daardoor op hun aardgasverbruik besparen en hun CO2-uitstoot verminderen. Dit levert een unieke winst op voor zowel het milieu en de glastuinbouw.

Publicatiedatum: