"Het wordt steeds belangrijker om het hygiëneniveau zo hoog mogelijk te houden"

Hygiënespecialisten Jasper Verhoeven en Dirk Timmers delen hun kennis over het belang van hygiëne op tuinbouwbedrijven en geven daarbij ook praktische tips. Zij maken deel uit van Royal Brinkman en HortiHygienz, dat drie jaar geleden van start ging om tuinbouwhygiëne breder onder de loep te nemen en wereldwijd kennis uit te wisselen. Onlangs hebben zij een webinar opgenomen waarin hun ervaringen met Afrikaanse bedrijven centraal staan.Belang van hygiëne
Jasper begint met het uitleggen van het belang van hygiëne in de kas: "De laatste jaren wordt de ziektedruk steeds groter. De omvang van de bedrijven wordt groter, dus de hygiënerisico's worden ook groter. Daarnaast worden afnemers kritischer op de middelen die we gebruiken. Het wordt daarom steeds belangrijker om het hygiëneniveau zo hoog mogelijk te houden."

Vijf pijlers
Volgens HortiHygienz zijn er vijf pijlers belangrijk bij het streven naar optimale hygiëne: "De teeltwisseling is een belangrijk moment om een schone start te maken, het is het perfecte moment om de kas volledig te reinigen en te ontsmetten, door een krachtig ontsmettingsmiddel te gebruiken dat bacteriën, schimmels en virussen doodt. Ook mensen kunnen onbewust ziekteverwekkers bij zich dragen, een goede ontsmetting is dus belangrijk. Daarnaast kunnen voorraden en apparatuur die in de kas komen bacteriën bij zich dragen, dus zorg ervoor dat alles goed wordt schoongemaakt. Ziekteverwekkers kunnen zich ook via het water verspreiden, dus een optimale waterkwaliteit is belangrijk bij het voorkomen van ziekten. Verantwoordelijkheid en duurzaamheid is ook belangrijk, want de kas moet voor iedereen een veilige omgeving zijn." 

Persoonlijk hygiëneplan
Voor Afrikaanse snijbedrijven begint HortiHygienz met een risico-inventarisatie om een beter inzicht te krijgen in de huidige situatie. Op basis hiervan en de vijf pijlers komen ze met een persoonlijk hygiëneplan om de bedrijfshygiëne te verbeteren.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
info@royalbrinkman.com
www.royalbrinkman.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven