Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betrouwbare meetmethode tripspoppen in chrysant stap dichterbij

Trips bestrijding in chrysant is lastig. Er zijn steeds minder chemische middelen beschikbaar. De laatste jaren zijn flinke stappen gemaakt met de inzet van biologische bestrijders. Zo worden er diverse roofmijten succesvol ingezet tegen Californische trips (Frankliniella occidentalis). De werking van deze generalistische roofmijten is de laatste jaren steeds effectiever geworden, mede door aanpassingen die zijn gemaakt in de uitzettechnieken, verminderingen in het gebruik van chemische insecticiden en de introductie van diverse voedermijten in verschillende strategieën.

Een probleem blijft echter dat veel telers in het najaar overstappen van roofmijten naar chemische gewasbeschermingsmiddelen. Zij ervaren dat de bestrijding van trips in het najaar en de winterperiode door roofmijten onvoldoende is, waardoor er in het vroege voorjaar te veel tripspoppen in de kasgrond aanwezig zijn en blijven.

Echter, hoeveel vitale poppen er uiteindelijk in de grond aanwezig zijn aan het einde van de winterperiode, is niet bekend. Op initiatief van ChrysantNL besloten de werkgroep gewasbescherming Chrysant en Vertify een onderzoek te starten om een betrouwbare ‘praktische’ telmethodiek te ontwikkelen, waarmee de hoeveelheid poppen in de grond kan worden bepaald. Op deze manier kan er uiteindelijk een effectievere bestrijdingsstrategie met roofmijten worden ontwikkeld.

Lees hier verder op Glastuinbouw Nederland.

Publicatiedatum: