Rosa Eskelund, Roses Forever:

Nieuwe markten voor pot-, tuin- en patiorozen

Al meer dan 25 jaar veredelt Roses Forever rozen. Het begon allemaal met het veredelen van potrozen en in de loop der jaren hebben ze het assortiment uitgebreid met tuin-, snij-, eetbare en sinds kort ook geurende potrozen en patiorozen. Maar hoe ontwikkelt de vraag naar rozen zich? Samen met veredelaar en eigenaar Rosa Eskelund blikken we terug op de afgelopen twee jaar. Kortgezegd is ze erg blij met de toename van de vraag, exportmarkten en alternatieve manieren om sommige van haar variëteiten te telen, waarmee ze nieuwe deuren opent.


Infinity rozen

Potroos Infinity
In 1995 bracht Eskelund haar eerste kruising op de markt en begon ze met het opbouwen van een serie, genaamd de Roses Forever lijn. In 2012 voegde ze een nieuwe lijn toe: de Infinity lijn, een lijn die bekend staat om de mini potrozen met grote bloemen (diameter van 7cm) en lange houdbaarheid (+5 weken binnen). En voor Roses Forever is deze serie hun meest gevraagde. "Ze wordt geteeld in 5 continenten en steeds meer 'nieuwe' landen, zoals Brazilië, Mexico en Kenia beginnen het potentieel van de Infinity serie te ontdekken. Ook de jonge planten verkopen goed in o.a. Zuid Europa."


Plant 'n' Relax

Tuinrozen Plant 'n' Relax
Tijdens de veredeling van potrozen is ze nieuwe producten gaan toevoegen, zoals tuinrozen, en de vraag naar de soorten van haar Plant 'n' Relax serie is nu bijna net zo groot als naar de Infinity serie. "De planten uit de serie zijn populair om in tuinen te zetten en mensen lijken de eigenschappen van de plant prettig te vinden omdat ze gemakkelijk te kweken en te verzorgen zijn. De laatste jaren zien we een toename van kwekers die vragen om een licentie om in Europa te mogen kweken."


Rosa’s Garden Plant’n’Relax rozen worden geplant in proeftuinen over de hele wereld en geëvalueerd door experts. Op de foto in Baden-Baden, Duitsland

Volgens Eskelund kan de toename in populariteit ook te maken hebben met de medailles die verschillende rassen in verschillende landen hebben gescoord. "Ik denk dat telers onze tuinrozen nu zien omdat veel van hen medailles hebben gewonnen, zelfs gouden medailles in zowel Duitsland, Zwitserland als Frankrijk." Ook de vraag naar tuinrozen met kale wortel neemt toe. "Telers in heel Europa vragen om dit soort rozen en nu is het meeste uitverkocht."

Tuinpotrozen Sweet Home Roses
Ook de vraag naar de Sweet Home Roses lijn, een lijn die geschikt is om in pot te forceren, is de laatste jaren sterk toegenomen. De populariteit van dit product neemt snel toe in Noorwegen en Denemarken. "Eén teler in Denemarken, die de Noorse en Deense markt belevert, heeft de afgelopen drie jaar de knopzetting op het veld verdubbeld en zij telen nu meer dan 200.000 planten.


Met de klok mee, Sweet Home Roses velden in Denemarken, Sweet Home rozen in de kas en Sweet Home Rose met kale wortel, klaar om op te potten (zal na 6-7 weken bloeien)

Patio tuinrozen: nieuwe manier van potrozen kweken
Sinds kort worden de grootbloemige potrozen uit de serie van Roses Forever ook gebruikt en verkocht als Garden & Patio rozen. "We hebben ontdekt dat als ze op een alternatieve manier worden gekweekt, met een beetje steun, ze ook als patiorozen kunnen worden verkocht. Voor kwekers, die ze zelf vermeerderen of de jonge planten kopen, is dit een makkelijke en leuke manier om hun assortiment uit te breiden."


Patiorozen

Nieuwe exportmarkten
Roses Forever levert hun stekken/licenties om te kweken en jonge planten aan kwekers over de hele wereld en de laatste twee jaar zien ze een toenemende vraag uit verschillende Aziatische landen. "Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met het exporteren van planten met kale wortel naar Thailand, Korea en China en de laatste 2 jaar zien we de aantallen toenemen."


Infinity Roses bij BM Roses in Nederland

Voor meer informatie:
Roses Forever
Rosa Eskelund
+45 51 57 19 90
re@roses-forever.com
www.roses-forever.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven