Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doeclub en robotbouwers blijven allebei stappen zetten

Tholen – In 2018 zag het Netwerk Smart Horticulture het licht. Sindsdien heeft de ‘doeclub’ zich ingezet voor het versnellen van innovatie in de tuinbouw. Bijna dertig bedrijven sloten zich al aan.

Nu wil men de volgende stappen zetten. Daarom werd op 11 mei online onder leiding van Stephanie Riffo en Irma Oosterom-van Roest van Berenschot samengezeten rond het thema robotica in de autonome kas. Daarin kregen enkele bedrijven de kans over hun robotica-oplossingen te vertellen. Gemene deler? Ook zij moeten en willen allemaal nog stappen zetten.


Growficient werkt met telers toe naar autonome irrigatie

Onderbuikgevoel bevestigen
Zo kreeg Dirk Jan Mulder van Growficient de kans zich te introduceren. Hij ontwikkelt sensoren en een platform om de irrigatie bij telers te monitoren en optimaliseren. Na goed één jaar staat de basis en gaan ze met vijf grote zachtfruittelers de eerste stappen naar autonome irrigatie zetten waarbij er gestuurd gaat worden op plantbehoefte. Ook is de eerste connectie met een klimaatcomputer al gerealiseerd.

Dirk Jan vertelde dat telers nu vooral zijn ingestapt voor rust en zekerheden die het platform hen nu geeft. Daarnaast hebben de telers ook een onderbuikgevoel over hoeveel zij op watergift denken te kunnen besparen en/of hoe zij verwachten een meerwaarde te halen uit optimalisatie van de watergift. Dit komt bijvoorbeeld, zo vertelde Dirk Jan, omdat telers nu nog veel bezig zijn met continu reageren op weersvoorspellingen of wel meten, maar bijvoorbeeld maar bij 12 plantjes op een weegschaal voor één hele kas vol tomaten. De aardbeientelers verwachten door te sturen op plantbehoefte met het systeem hun rendement tot misschien wel tien procent te kunnen verhogen.


Metazet FormFlex ontwikkelde samen met Micothon bewust een 'simpele kar'

Bewust simpele ‘kar’
Dolf van der Hoeven van Metazet FormFlex was wat dat betreft al verder. Hij mocht vertellen over de autonoom rijdende kar die het bedrijf ontwikkelde. Bewust ‘een kar’, omdat de techniek nog niet ‘zo slim is’ dat het een robot mag heten volgens Dolf. Wel zijn de technieken die gebruikt worden beproefd en betrouwbaar, zo vertelde hij, waardoor de kar ‘een ideale basis is om aan te vullen met bijvoorbeeld camera’s, sensoren of robotarmen’.

Bewust koos Metazet FormFlex, dat de kar samen met Micothon ontwikkelde, om het ‘simpel’ te houden. Daardoor kan de kar nu autonoom door de kas rijden en zichzelf goed van buisrail naar buisrail verplaatsen, ook over het betonpad.

Inmiddels is de eerste serie karren al gemaakt en zijn vele testkilometers gereden. Binnenkort verwacht men onder meer onderzoek te doen naar toepassing van UV-C-licht op de kar om het gewas in de kas automatisch te ontsmetten.


Foto van een praktijkproef met de Sweeper in juli 2018

Plukrobot in steun
Ook de Sweeper paprikaplukrobot van Wageningen University & Research reed al door de kas. Het project waaraan al jaren wordt gewerkt leverde de nodige nuttige kennis en informatie op over problemen en uitdagingen. Zo bleek de robot in het paprikagewas nog veel last te hebben van hoe het gewas groeit. De vruchten ‘zoeken’ tussen de bladeren valt nog niet mee, zelfs niet voor de slimme systemen waarmee de robot is uitgerust.

Jos Balendonck van de WUR vertelde dat de robot (voorlopig) niet 100% autonoom kan plukken in de kas onder de huidige omstandigheden. Wel ziet men kansen om de robot in te zetten als extra ondersteuning voor de plukkers in de kas. Daarbij is het zoeken naar een economisch rendabele toepassing. Dat zal niet het geval zijn als de robot 90% van de paprika’s plukt, want dan moet de mensen alsnog zoeken naar de overige procenten. Andersom is een robot die slechts 10% plukt ook niet goed genoeg.

Jos gaf als voorbeeld van een mogelijk wel rendabele combi een ‘vereenvoudigde versie’ van de Sweeper die 25% van de paprika’s plukken in een tweestengelsysteem en dan de rest door de mens laat plukken. Of dezelfde robot met een upgrade die 50% van de vruchten plukt en dan de rest door de mens. Wel is dan momenteel nog een ras met minder blad en minder vruchtclustering nodig.

Versnelling
Naast bovengenoemde sprekers vertelde Colinda de Beer van InnovationQuarter over RoboCrops. Dit programma dat wordt opgezet door verschillende partijen uit de sector is gericht op versnelling van ontwikkeling en toepassing van robotica in de glastuinbouw. Het gaat hierbij om meer dan alleen de technologie maar ook om hoe mensen met de robots werken en nieuwe verdienmodellen.

Ook het Netwerk Smart Horticulture wil stappen zetten in samenwerking in projecten. In juli hoopt Netwerk Smart Horticulture met nog meer leden opnieuw samen te zitten. Dan is het centrale thema: De kas als energiebron.

Voor meer informatie:
Netwerk Smart Horticulture
www.netwerksmarthorticulture.nl 

Irma Oosterom-van Roest
i.oosterom-vanroest@berenschot.nl 
+31 6 2391 67 51

Stephanie Riffo
s.riffo@berenschot.nl 
+31 6 29 39 30 04