Erick Ciraud, veredelingsbedrijf DHMI

"Innovatie is het lanceren van nieuwe, uitstekende variëteiten"

DHMI is wereldwijd voornamelijk bekend om hun veredelingsprogramma voor mandevilla, maar de onderzoeksafdeling van Lannes Group werkt daarnaast ook aan verschillende andere planten en projecten. Zo heeft men bijvoorbeeld de Breeder Protector ontwikkeld om illegale vermeerdering te voorkomen en werden reeds meer dan 10 variëteiten hibiscus geïntroduceerd. In onderstaande spreken we Erick Ciraud, Marketing en Business Development Manager van DHMI, en vertelt hij uitgebreid over lopende werkzaamheden.


Erick Ciraud

DHMI : Dipladenia, Hibiscus, Mandevilla en Innovatie
Het acroniem van het bedrijf is al een missie op zichzelf, vertelt Erick: Het staat voor dipladenia, hibiscus, mandevilla en innovatie. De focus van de veredelaars ligt op mandevilla/dipladenia en daar staat het bedrijf dan ook om bekend, maar ook werkt men al meer dan 10 jaar aan Hibiscus rosa-sinensis en heeft het bedrijf reeds uitstekende variëteiten op de markt gebracht in Australië en de VS. "De focus van dit veredelingsprogramma is om ze te selecteren op basis van hun bloei in de tuin. DHMI zal binnenkort in samenwerking met partners een nieuwe serie hibiscus op de markt brengen."


Diamantina Opal ‘Citrine 2.0’ 

Een goed voorbeeld van innovatie: Diamantina Opal ‘Citrine’
"Innovatie is het lanceren van nieuwe, uitstekende variëteiten op de markt," weet Erick. "Het toont de mogelijkheden aan van het team van DHMI om een variëteit op succesvolle wijze vanuit de successievelijke selectiefases over te brengen naar een eindfase, waarmee inkomsten voor de hele keten gegenereerd kunnen worden."

DHMI heeft diverse voorbeelden van hun innovaties, maar de grootste daarvan is de mandevilla met gele bloemen, de eerste die ooit op de markt is gelanceerd en bekend staat als Diamantina Opal 'Citrine'. "Deze variëteit heeft de traditionele koopgewoontes van de consument veranderd. DHMI heeft voor deze variëteit een nieuw teeltprotocol moeten ontwikkelen, omdat het vanwege de interspecifieke veredelingsoorsprong een op zichzelf staande variëteit is, in vergelijking met de standaard mandevilla. Van de weefselcultuurfase tot het onderhoud van de moederplanten en zeker ook de wortelfase; alle aspecten van de teelt moesten onder de loep gehouden worden." Opal 'Citrine' werd in 2011 voor het eerst geïntroduceerd. Een verbeterde variëteit werd in 2020 geïntroduceerd. "En het verhaal krijgt een vervolg," voegt hij toe.


Breeder Protector

Meer dan veredeling: Breeder Protector
Naast de plantinnovatie levert DHMI ook services gerelateerd aan plantveredeling. Een aantal jaar geleden introduceerden ze het programma Breeder Protector, een systeem om illegale vermeerdering in Europa te voorkomen, in de gaten te houden en te traceren. Volgens Ciraud worden ongewortelde stekken door de vermeerderaar door een kleine plastic ring (Breeder protector) gehaald. De ring garandeert de authenticiteit van de plant en ondersteunt de controles op illegale vermeerdering. Breeder Protector is gepatenteerd in de EU en heeft sinds de lancering verschillende prijzen gewonnen.


Diamantina Quartz Pink & Yellow en Diamantina Emerald ‘Amber Star’

Verschil tussen creativiteit en innovatie
Welk onderscheid maken jullie tussen creativiteit en innovatie? Erick Ciraud: "Creativiteit is anders denken, in combinatie met de vrijheid om anders te denken. Daarbij is het niet de bedoeling om weg te blijven van marktgegevens en gedetailleerde marktanalyses. Uiteindelijk moet creativiteit wel resultaten opleveren. Maar de vrijheid om vragen te stellen over standaarden en conventionele gedachten is een echte aanwinst voor ons onderzoeksteam."

In dat opzicht creëert DHMI duizenden veredelingen per jaar. "Uiteraard zijn er richtlijnen en weet je uit ervaring wat wel en niet werkt, maar het veredelingsteam is kundig genoeg om onverwachte variëteiten met elkaar te kruisen."

De volgende video toont hoe ver DHMI is gekomen. "Als creativiteit en innovatie samenkomen, wordt het succes door iedereen gedeeld. Een goed doel voor iedereen!"

Voor meer informatie:
Erick Ciraud
DHMI
+33 6 58 22 33 11
erick.ciraud@dhmi.fr
www.dhm-innovation.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven