Jan Willem Wieringa, CEO Desch Plantpak, over beeldvorming plasticprobleem

"Onze branche fungeert als een stofzuiger van de plastic industrie"

In het programma "Pak de Macht - De plastic scam", onderzoekt en confronteert Tim Hofman de machtige mensen en bedrijven van onze samenleving met het plasticprobleem. Wiens schuld is het dat we onze wereld steeds meer vervuilen met plastic en wie is verantwoordelijk voor de oplossing?

In aflevering 4, welke gisteren werd uitgezonden op NPO 3, kwam de tuinbouw er bekaaid vanaf. Dat plastic ook gerecyled wordt en dat de tuinbouw niet alleen onderdeel van het probleem, maar juist op dat vlak ook onderdeel van de oplossing is, blijft sterk onderbelicht. Dat meent althans Jan Willem Wieringa, CEO van Desch Plantpak: “De meeste bloempotten worden al decennia lang gemaakt van met name GERECYCLD plastic”, “REcycle is voor ons doodnormaal,” en “juist onze branche fungeert als een stofzuiger van de plastic industrie.” In onderstaand reageert Wieringa op Tim Hofman, als ook op demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, die in het programma ook geïnterviewd werd.

Wie heeft het programma “Pak de Macht - De plastic scam” gezien op donderdag avond NPO3? Volgens de BNNVara website, neemt Tim Hofman het plastic probleem onder de loep, en confronteert hij de machtige mensen en bedrijven van onze samenleving. Wiens schuld is het dat we onze wereld steeds meer vervuilen met plastic en wie is verantwoordelijk voor de oplossing?

“Een beter milieu begint bij jezelf” vond Tim Hofman ronduit belachelijk, want volgens hem zijn het de bedrijven die ons overspoelen met ongewenste producten.

Stientje van Veldhoven, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, werd ook geïnterviewd (in de docu vanaf 30:20) en gaf al een veel meer genuanceerd beeld; op Tim’s vraag bij wie begint dat beter milieu nou, gaf ze als antwoord “bij ons allemaal”, waar ik het volledig mee eens ben!

Stientje zei ook “…plastic bloempotten; is toch eigenlijk bizar dat die niet nog niet allemaal volledig van gerecycled plastic zijn gemaakt… zou makkelijk kunnen”

Goed nieuws Stientje; de meeste bloempotten worden al decennia lang gemaakt van met name GERECYCLD plastic, en zijn eenvoudig weer te recyclen.

Komende maandag 10 mei vindt toevallig een al eerder gepland digitaal werkbezoek plaats van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van IenW in het kader van het moonshot project ‘Circulaire Sierteelt’ dat wordt ondersteund vanuit het Versnellingshuis Nederland Circulair!

Tijdens een van de deel sessies zal ik, als woordvoerder van de Nederlandse pot/tray producenten die lid zijn van de NRK, met Stientje in gesprek gaan. De relevante NRK leden zijn Desch/IPP, Modiform, van Krimpen, Kreuwel, Kuma, Bato, van der Vleuten, M-Plastics, TN, en elho. Een mooi moment om haar uit te leggen dat al decennia lang in onze sector potten en trays voor de tuinbouw gemaakt worden met GERECYCELD materiaal; REcycle is voor ons normaal.

Na gebruik kunnen de potten en trays vele malen OPNIEUW GERECYCLED worden. Ze worden of opgehaald bij de tuin centra of via de normale afvalverwerking waar het gescheiden wordt en weer als grondstof aan onze sector wordt terug geleverd.

“Beter plastic” betekent dat er door ons hard gewerkt is om de producten nog beter detecteerbaar te maken in de afval-verwerking. Dus niet alleen focus op het beste product voor de kweker / gebruiker, maar door REdesign het product zo aanpassen dat het CIRCULAIR blijft, en dat de materialen dus terugkomen = REcycle.

Ook wordt meer en meer gebruik gemaakt van post-consumer materiaal, vaak met een certificaat. Van oude koelkasten worden weer trays gemaakt. Daarnaast wordt continu gewerkt aan MINDER materiaal gebruik; door REdesign en Reduce worden producten dunner / lichter gemaakt.

De huidige moestuintje actie van een van de grote retailers is heel populair; laat zien dat mensen bezig zijn met VERGROENING en de opkweekbakken en potten van GERECYCLED plastic vliegen over de toonbank.

Onze branche fungeert als een stofzuiger van de plastic industrie; we waren pioneer met REcycle en verlengen de levensduur van plastic! Dat is dus DUURZAAM. Beter dan afval plastic verbranden, toch?

Het rare is op dit moment is dat erin eens een ENORM TEKORT AAN GERECYCLD MATERIAAL is. Nu een deel van de wereld aan het herstellen is van corona, is de vraag naar plastic weer toegenomen, terwijl de voorraad was afgenomen en de productie van virgin materiaal ook door “force majeure” lager was. Resultaat; een tekort… de prijzen schieten dramatisch omhoog, en iedereen is op zoek naar materiaal. Virgin gebruikers kopen nu ook ineens (meer) gerecycld materiaal, wat op zich goed nieuws is, maar wij als toeleveranciers voor de tuinbouw, liggen ’s nachts wakker of we de volgende dag nog genoeg materiaal hebben om onze fabrieken draaiende te houden.

Ja, iedereen is het eens dat VERVUILING een probleem is. Tijdens de eerste recente zonnige dag waren de parken vol, en helaas na afloop lag er een enorme berg afval; plastic, maar ook blik, glas, papier etc. Laten WIJ allemaal nu stoppen met vervuilen! Afval is te waardevol om weg te gooien.

'Laat niet als dank …' Het affiche uit 1926 is getekend door schilder/tekenaar/grafisch ontwerper Willy Sluiter.

Ja, het IMAGO van plastic staat helaas onder druk en programma’s als “Pak de Macht” “De plastic scam” helpen helaas niet mee. Jammer dat ons gemeenschapsgeld zo wordt (mis)bruikt.

Tim Hofman; je bent welkom in een van onze fabrieken om te zien hoe wij GERECYLD materiaal verwerken, maar wij zullen dan ook een video mee laten draaien, voor het geval je alleen stukjes gebruikt die passen in jouw tendentieus verhaal.

Voor meer informatie:
Desch Plantpak B.V.
Jan.Wieringa@desch.nl
www.desch.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven