Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guillermo Mahecha, Icon Selections:

"Veredelen chrysanten in Colombiaans klimaat geeft verschillende genetische voordelen"

Na een aantal jaren veredelen en selecteren heeft het Colombiaanse veredelingsbedrijf Icon Selections in 2018 het eerste commerciële chrysantenras op de markt gebracht. Sinds de introductie is de belangstelling voor hun robuuste en gevarieerde chrysanten-assortiment gestaag toegenomen. In 2019 zijn ze ook met rozen begonnen en hun eerste rozenras kwam toen ook op de markt. Het assortiment breidt zich snel uit en wil graag verder groeien. In november 2020 werd Guillermo Mahecha aangesteld als commercieel directeur en is sindsdien verantwoordelijk voor verkoop en marketing.


V.l.n.r.: Mark van Oijen (veredelaar), Luis Felipe Jaramillo (technisch directeur), en Guillermo Mahecha (commercieel directeur). 

Jong bedrijf
Icon Selections is een relatief jong bedrijf, dat zes jaar geleden werd opgericht. Uniek aan het bedrijf is dat ze al hun chrysantenrassen veredelen en testen in Rionegro, waar het grootste deel van de Colombiaanse chrysanten wordt geteeld. In de loop van de jaren hebben ze gemerkt dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt. "Als een plant in zijn inheemse klimaat wordt veredeld en op Colombiaanse bodem wordt getest, is hij gewend aan het Colombiaanse klimaat. Dat brengt verschillende genetische voordelen met zich mee," zegt Mahecha.

Diverse kleuren en 'schade- en ziektebestendige' rassen
Bij Icon Selections werd in 2018 het eerste commerciële ras - een roze troschrysant genaamd Sweet Dreams - op de markt gebracht en daarna breidde het assortiment zich snel uit. Momenteel heeft het bedrijf meer dan vijftig commerciële rassen in allerlei kleuren, vormen en maten. "We hebben volop speciale kleuren, bijvoorbeeld vintage kleuren die op dit moment erg populair zijn." De focus ligt echter niet alleen op kleuren, vormen en texturen. "We richten ons ook sterk op de kwaliteit van het loof en de stengels, waardoor ze 'schade- en ziektebestendig' zijn. Onze rassen zijn erg geschikt voor transport via zeecontainers, en die manier van transport wordt de laatste jaren steeds interessanter."

Select Breeding
Naast het veredelen van chrysanten is Icon Selections ook begonnen met het selecteren van rozen, met partner Select Breeding in Nederland. Ze hebben hun eerste ras Clementina in 2019 op de markt gebracht. "De rozen worden geëvalueerd en geselecteerd in onze kas in Flores El Tandil in de regio Sabana Bogota op 2600 meter hoogte. Op dit moment hebben we vijf rassen op de markt en daar komen er in de toekomst nog meer bij."

Uitbreidende markten
Sinds het eerste ras op de markt is gebracht heeft Icon Selections haar telersbestand snel uitgebreid en ze zijn nu klaar om nog verder te groeien. Om bestaande, nieuwe en potentiële telers bij te staan, hebben ze Guillermo Mahecha in november 2020 aangesteld als commercieel directeur. Hij heeft ervaring in de chrysantensector en voelt zich vereerd dat hij de rassen van Icon Selections mag promoten en verkopen. "Het potentieel van de rassen is groot en ik voel me vereerd dit potentieel aan de telers en alle andere leden in de industrie te mogen laten zien." Om dit te doen, nodigt hij regelmatig telers uit en gaat bij hen op bezoek. Ook is hij begonnen met het presenteren van de rassen van Icon Selections op verschillende social media kanalen zoals Facebook en Instagram, om een steeds breder publiek te bereiken."

"Daarnaast verstuurt hij maandelijks een nieuwsbrief om te laten zien wat actueel is en wat er 'trending' is op hun proefstation. Mahecha is erg blij met de positieve reacties en de belangstelling die ze krijgen. "Ik ben pas een paar maanden geleden begonnen met de promotie en ik ben erg blij om de positieve reacties te zien. Dit bewijst maar weer eens dat het assortiment van Icon Selections een goede aanvulling is op het bestaande chrysantenassortiment op de markt."

Voor meer informatie:
Icon Selections S.A.S.
Guillermo Mahecha
guillermo.mahecha@icon-selections.com
+57 300 871 2378
www.icon-selections.com

Publicatiedatum: