Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buxatrap en Capsanem ideale combi voor signaleren en bestrijden buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is oligofaag en voedt zich met name met de bladeren van buxus (Buxus spp). Door verregaande ontbladering kan de struik afsterven. Sinds de buxusmot in Europa voor het eerst werd gesignaleerd, heeft hij ernstige schade aangericht. In de afgelopen jaren heeft hij een spoor van vernieling achtergelaten in bossen, parken, boomkwekerijen en tuinen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Buxusrupsen kunnen zich in grote aantallen ontwikkelen, waardoor de buxus in ernstige gevallen zelfs afsterft. De rupsen ontbladeren de struiken en laten soms over de hele struik bladskeletten achter. Bij oudere buxusstruiken kunnen ze zelfs de bast aantasten. Buxusrupsen zijn groen met opvallende zwarte strepen en witte stippen.

Stap één: vroege signalering Buxatrap en Pherodis
Er moet in het voorjaar goed worden gelet op de vroege tekenen van een plaag. De eerste stap is om buxusmotvallen (Buxatrap) met het specifieke seksferomoon Pherodis Cydalima perspectalis te gebruiken om de mannetjesmot te lokken. Vrouwtjes worden niet gelokt. Buxatrap kan zonder water worden gebruikt, waardoor het een heel eenvoudige onderhoudsvrije val is gedurende het hele seizoen.

Stap twee: biologische bestrijding van rupsen met Capsanem
Laboratorium- en veldonderzoek en praktische toepassing hebben aangetoond dat Koppert's entomopathogene nematodenproduct Capsanem (dat Steinernema carpocapsae bevat) jonge buxusmotlarven effectief bestrijdt (daarom is vroege signalering van de plaag cruciaal).

Koppert adviseert de nematoden toe te passen als het vochtgehalte rond de bladeren hoog is. Daarom worden bladbespuitingen in de avond met deze roofnematoden en de juiste uitzettechnieken aanbevolen. Hierdoor blijven de nematoden lang genoeg in leven om een prooi te zoeken en effectief te doden.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
+31 (0)10 5140444
www.koppert.com 

Publicatiedatum: