Motten monitoren met camera’s geeft verrassende inzichten

De eerste activiteit van Turkse mot kan een voorbode zijn van een razendsnelle plaagontwikkeling. Kwekers worden met regelmaat verrast door het grote aantal rupsen en de schade in het gewas. Dit is vaak voorafgegaan door eerste activiteit weken eerder. Goed scouten is daarom essentieel om tijdig zulke plagen te signaleren en in te kunnen grijpen. PATS biedt kwekers een nieuwe tool die iedere dag - of eigenlijk nacht - inzicht geeft in de activiteit van adulten waarmee plagen sneller en preciezer vastgesteld en gevolgd kunnen worden: PATS-C.

Links Ruud Batist van Batist Oranjepolder (Colours of Nature) één van de gebruikers van het PATS-C systeem. Rechts: Bram Tijmons (PATS)

Na de stille introductie van de eerste module afgelopen maanden zijn er nu tientallen PATS-C systemen bij verschillende kwekers actief. Dit camerasysteem monitort gedurende de schemering en nacht continu de vliegende nacht actieve plaaginsecten. Zo kan de activiteit en het gedrag van verschillende plagen tijdens die periode in kaart gebracht worden. Met een dashboard wordt deze informatie de volgende dag gepresenteerd aan de gebruiker. In de eerste maanden zijn er positieve ervaringen opgedaan door verschillende gebruikers inclusief teelt- en gewasbeschermingsadviseurs.

Zij geven aan dat zij plagen nu eerder signaleren, voordat deze gevonden worden in de gangbare feromoonvallen en vanglampen. Doordat de data iedere nacht wordt verzameld kan een opgaande plaag trend nu binnen enkele dagen vastgesteld worden en zijn gebruikers minder afhankelijk van de momentopnames tijdens de één- of tweewekelijkse scout rondes. Mooie bijkomstigheid is het inzicht dat de ene mot de andere niet is en soorten op verschillende momenten tijdens de nacht piek activiteit laten zien. Kortom, de tool stelt gebruikers in staat adequaat te reageren met de beschikbare middelen.


PATS-C module in paprika

Het systeem is ondertussen actief in gerbera, potplanten en groentegewassen zoals tomaat. Hiermee kan vandaag al de activiteit van Turkse mot, Duponchelia, Opogona (Bananenboorder) en de Tomatenmineermot (tuta absoluta) gevolgd worden. In de toekomst zullen ook andere schadelijke- en nuttige insecten gevolgd kunnen worden met deze module. Daarnaast wordt binnenkort de integratie van de PATS data met een veel gebruikt data platform een feit. Gebruikers kunnen de motten data dan nog gemakkelijker vergelijken met bijvoorbeeld hun eigen klimaatdata.

PATS-C is de eerste commerciële module die aangeboden wordt aan kwekers die last hebben van mottenplagen. De verdere ontwikkeling hiervan draagt ook direct bij aan de mogelijkheden met de autonome PATS drones, die op termijn als aanvullende module hieraan gekoppeld kunnen worden.

Voor meer informatie:
PATS 
info@pats-drones.com
www.pats-drones.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven