Een pleidooi voor dynamische sturing LED

Is een plant in staat optimaal van al het licht in de kas gebruik te maken? En hoe zit dat met belichting? Belichtingspecialisten hanteren hiervoor lichtbenuttingsefficiëntie. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden om te bekijken hoe efficiënt de plant fotonen omzet in groei. Ramón de Vrie van belichtingsadviesbureau Ledgnd legt het uit aan de hand van een voorbeeld. En houdt een pleidooi voor dynamische sturing voor LED-belichting.

Rendement fotosynthese
Orchideeënkweker Jan heeft een Hybride-LED installatie gekocht met 5% blauwe en 95% rode LED’s met een rendement van 3,2 micromol/Watt. Hij geeft standaard 16 uur per dag licht aan zijn gewas. In de meetgegevens is te zien dat het rendement van de fotosynthese na 13 uur afneemt. Dat betekent dat 20% van het energiegebruik minder efficiënt is. Hoewel Jan heeft gekozen voor een spectrum met een hoge efficiëntie van 3,2 micromol/Watt, is dit minder efficiënt als je kijkt naar de lichtbenuttingsefficiëntie van het gewas.

Lichtbenuttingsefficiëntie
De lichtbenuttingsefficiëntie is een belangrijke factor om rekening mee te houden om te bekijken hoe efficiënt de plant fotonen omzet in groei, geeft Ramón aan. "Dit kan afhankelijk zijn van het gewas, de kleur van de LED’s maar ook het klimaat. Dit alles kom je te weten door te meten wat optimaal is voor het gewas en wat het beste rendement geeft op jouw investering. Een manier om een optimaal lichtgebruik te realiseren is dynamische sturing door het afzonderlijk dimmen van de verschillende kleuren LED’s in een armatuur."

Dynamische sturing
Door het toepassen van dynamische sturing ziet Ledgnd een directe kostenstijging van 15-20% per armatuur. Ramón: "De dynamische sturing wordt geprogrammeerd op basis van de specifieke behoeftes van het gewas in de specifieke kas van de teler. Daarom is het van noodzaak dat de teler de juiste sensoren installeert in zijn of haar kas. En die informatie kan de teler vervolgens zien in MyLedgnd."

Voordelen
Dynamische sturing van groeilicht heeft veel voordelen voor het gewas en de portemonnee. Ramón somt de voordelen op:

  • Bespaar energie en verleng de levensduur van de LED
  • Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht met totaal spectraal inzicht
  • Realiseer consistentere gewasresultaten
  • Optimaliseer en herken patronen; bijvoorbeeld meer blauw licht in de ochtend of rood tot verrood verhouding kijkend naar PSS: de phytochrome balans
  • Een gewas specifiek lichtrecept geeft je gewas waar het om vraagt op het juiste moment
  • Snel aanpassen aan veranderende weersomstandigheden
  • Leer samen met onze experts meer over je eigen gewas

"Door de verlichting te programmeren op basis van de gegevens in de kas, zetten we het volgende niveau van duurzaam licht in de glastuinbouw neer. Het geeft optimale resultaten met het minste energiegebruik voor belichting. In onderzoeken zien we dat dynamische aansturing van LED’s opbrengstverhogingen van 10% en een netto energiebesparing van 30% heeft opgeleverd."

Voor meer informatie:
Ledgnd B.V.
info@ledgnd.com
www.ledgnd.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven