"Planten van opkweek tot afkweek op dezelfde locatie"

The Mastergrowers heeft teeltlocaties in De Lier en Honselersdijk, waarbij de locatie in Honselersdijk nu is uitgebreid met een bestaande kwekerij van 1,2 hectare. Tussen de kwekerij en het buitenveld was een snijanthuriumkwekerij gelegen, waardoor voorheen de planten van het buitenveld op transport met een vrachtwagen naar de kwekerij toe gingen. Door deze tussenliggende kwekerij aan te kopen kregen The Mastergrowers de kans om het logistieke proces flink te verbeteren.

Erik van der Valk, Directeur operationele zaken & inkoop bij The Mastergrowers, vertelt hierover: "Nu de kwekerij is omgebouwd naar hortensiakwekerij en er verbindingen zijn gemaakt tussen de kwekerijen en het buitenveld, hoeven de planten niet meer op transport met vrachtwagens. De locaties in De Lier en Honselersdijk zijn nu beide zo ingericht dat de planten van opkweek tot afweek op dezelfde locatie kunnen blijven staan, waardoor er minder transport hoeft plaats te vinden. Hiermee is het logistieke proces veel beter beheersbaar en minder complex geworden."

Ombouw naar hortensiateelt
De techniek in de snijanthuriumkwekerij was flink verouderd, waardoor er veel aanpassingen zijn gedaan. Erik: "Waterzijdig zijn we echt vanaf nul begonnen. Van wateropslag tot de units, alles is vervangen. Er zijn twee compleet gescheiden watersystemen gemaakt, één voor de roze hortensia's en één voor het blauw maken van de hortensia's. De silo is vervangen door drie silo's om de verschillende afdelingen te kunnen scheiden. Daarnaast worden de recepten gescheiden om verschil te kunnen maken in de voedingsbehoefte van de plant."

In het midden van de kas is een gevel gemaakt, waardoor de kas nu bestaat uit twee gedeeltes, een koud gedeelte voor de opkweek en een warm gedeelte voor de afweek van de planten. In het koude gedeelte staan de planten op eb- en vloedbetonvloeren, zodat zij flexibel zijn wat betreft de verschillende potmaten. In het warme gedeelte is gekozen voor eb- en vloedtafels.

Erik vertelt hierover: "Zo kunnen we makkelijk naar het product toe gaan. We werken met een nicheproduct, waarbij we de planten er echt uitplukken. Lopende band werk is hierbij dus niet mogelijk. Daarom hebben we voor een roltafelsysteem gekozen. Het tafelsysteem is niet standaard. Er is vanuit Stolze veel denkwerk aan te pas gekomen om de juiste aansluitingen te kunnen maken en om het netjes passend onder de tafels te krijgen. Elke tafel heeft bijvoorbeeld drie verschillende aanvoerpunten, voor een gelijkmatige verdeling van het water."

Elektrotechnisch is er ook veel beetgepakt. Alle oude elektra is vervangen en de besturingssystemen zijn geüpdatet. Op de nieuwe locatie is de klimaatcomputer vervangen door een Priva computer die gekoppeld is aan de klimaatcomputer van de naastgelegen locatie, waardoor beide locaties vanaf één systeem aangestuurd kunnen worden.

Samenwerking
Nadat we in 2017 de techniek voor het buitenveld in Honselersdijk mochten doen, koos The Mastergrowers ook deze keer weer voor Stolze als installateur voor de water- en elektrotechniek. Erik: "We zijn erg tevreden over de samenwerking met Stolze. De lijnen zijn kort en de medewerkers en onderaannemers van Stolze zijn harde werkers. Ze verrichten bergen werk en zijn flexibel. Wij staan voor kwaliteit en Stolze ook, dit is voor ons heel fijn samenwerken."

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
+31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven