Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar glas is enorm"

Tholen - Een exportmanager die nooit op reis gaat. Het klinkt raar, maar met de coronapandemie in het achterhoofd is dat – helaas – een normale situatie. Philippe Gers begon een jaar geleden als exportmanager bij Van Looveren, dus hij kan erover meepraten. In de zomer kon hij gelukkig nog met de auto een aantal klanten bezoeken, maar landen als Canada en Australië zijn niet aan te rijden.

Maar Philippe gaat niet bij de pakken neerzitten. Zoals iedereen in de tuinbouwsector roeit hij met de riemen die hij heeft. “We zitten allemaal in hetzelfde bootje.”

Veel vraag naar glas
Zakendoen verloopt momenteel vooral via Teams. Niet ideaal, maar de zaken blijven desondanks lopen, want er is heel veel vraag naar glas in de tuinbouw. “Tegelijkertijd is er weinig aanbod, omdat een grote speler in de markt is weggevallen,” vertelt Philippe. “Er zijn wel alternatieven, China bijvoorbeeld, maar met de containerkosten en de blokkade van het Suezkanaal wordt dat niet evident. Dit jaar zijn we zelfs tot week 50 al volgeboekt, waar we normaalgesproken juist glas op voorraad hebben.”

We hebben het hier vooral over diffuus glas, waar in de hele markt een tekort aan is. “Er wordt wel gekeken naar alternatief glas met een hoge lichttransmissie, zoals low-iron, maar ook dat raakt op. Wat we dan zien is dat nieuwbouwprojecten soms zelfs worden uitgesteld. Je kunt er geen peil op trekken,” zo omschrijft Philippe de markt momenteel.

Investeringen
Ook al moet hij soms mensen teleurstellen omdat het aanbod laag is, Philippe heeft niets te klagen. “Men twijfelt niet om te investeren, we zien steeds meer productie onder glas.” Zelfs gewassen als kersen, appelen, peren en perziken worden tegenwoordig onder glas geteeld.

China
Zoals gezegd is China een belangrijke alternatieve bron van glas geworden met de huidige tekorten. In zo’n enorm productieland moet je wel goed de weg weten om precies die kwaliteit te vinden die je zoekt. “Dan hebben we het niet alleen over de kwaliteit van het glas zelf, maar ook over zaken als inpakken en afwerken van het glas. Daar zijn we heel alert op, en we hebben verschillende fabrieken ook wegwijs gemaakt zodat ze de kwaliteit kunnen leveren die aan onze eisen voldoet.”

Dat hooghouden van kwaliteit is een continu proces, waarbij elke levering gecontroleerd wordt. “Het vergt wel tijd en energie, maar wij staan voor kwaliteit.”

Race voor het licht
Ook voor de komende periode ziet Philippe nog genoeg kansen. Landen als Frankrijk, Zwitserland en Duitsland zitten goed op de markt. In diverse landen signaleert hij een “race voor het licht”, mede onder invloed van de Nederlandse kassenbouwers. Vooral de tomatentelers en bloemkwekers zijn echte “light seekers” – die zoeken altijd naar de meeste lichtinval en de minste schaduw, diffuus glas dus. “En als de buurman het heeft, willen ze het ook hebben,” lacht Philippe.

Gelukkig komt er ook licht aan het eind van de coronatunnel, en kan Philippe binnenkort weer echt op pad om aan die toenemende vraag te voldoen. Het uitreisverbod is in België opgeheven, nu is het nog zaak dat de inreisverboden in diverse landen ook verdwijnen. “Ik kan niet wachten,” besluit Philippe.

Voor meer informatie:
Philippe Gers
Van Looveren NV
+32 497 163 609
www.vanlooveren.be 
philippe.gers@vanlooveren.be