Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freesia Vivre wint Goemans Trophy

Het is alweer 75 jaar geleden dat Royal Van Zanten begon met het veredelen van Freesia. Het veredelingsprogramma kende in de loop der jaren veel successen en hoogtepunten. Dit jaar is het nog eens dubbel feest: naast het jubileum ’75 jaar Freesia’ wint Freesia Vivre ook nog eens de Goemans Trophy, die deze week werd uitgereikt bij Van den Bos Flowerbulbs.


Wil van Aert, teamleider Veredeling

Geschiedenis
In 1768 maakt de botanicus Bürman de eerste beschrijving van Freesia. Na de oorlog in 1946 wordt er begonnen met het veredelen van Freesia bij Royal Van Zanten, waarbij in 1962 de eerste dubbele Freesia Fantasy wordt geïntroduceerd. De periode daarna staat in het teken van virusvrije rassen. Ook op productiegebied staat de tuinbouw niet stil en zien we in de jaren 80 de toetreding van assimilatiebelichting, die zijn effect heeft op Freesia. De opvolgende jaren worden rassen ontwikkeld met een lang vaasleven en snelle groei, waaronder de ‘Rapid serie’.

Afgelopen 25 jaar
De afgelopen 25 jaar zijn er enorme sprongen gemaakt door de combinatie van innovatieve productietechnieken en veredelingsprogramma’s. Bij Royal Van Zanten worden tijdens deze periode bekende rassen ontwikkeld, waaronder Soleil, Belleville en Essence. Ook de ontwikkeling van warmtetolerante rassen stond niet stil, met als resultaat de Beach Serie die ook voor dit moment geschikt is voor trekteelt. De afgelopen 10 jaren kenmerken zich door deze ontwikkeling, waarbij volledig gesloten en duurzaam geteeld wordt. Deze manier van telen zal naar verwachting zorgen voor volledige stuurbaarheid. We zien binnen deze vorm geen verschil meer in voor- en najaarsteelt en Freesia met blad zal zijn intrede doen. Naast deze nieuwe ontwikkelingen wordt er continu geïnvesteerd in kasteelt, waarvan een mooi voorbeeld de nieuwe dubbele witte Freesia Vivre is.

Voor meer informatie:
Royal van Zanten
Lavendelweg 15
1435 EW Rijsenhout
+31 (0)6 835 26 251
www.royalvanzanten.com

Publicatiedatum: