Vattenfall MarktRapport

Prijzen CO2 en gas blijven stijgen

De CO2-prijzen blijven langzaam oplopen, maar stagneren tegen de prijs van 45 €/ton. In het nabije verleden bleken dit soort psychologische prijzen echter alleen tijdelijke plafonds en brak het er na verloop van tijd altijd doorheen. Eind deze maand is de deadline voor de verplichtingen van deelnemende bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem. Hierna vermindert enerzijds naar verwachting de koopinteresse, waardoor de prijzen iets kunnen afnemen. Anderzijds blijft de markt gevoelig voor het positieve sentiment dat ontstaan is doordat de wereld geleidelijk steeds verder open gaat. Dit is het gevolg van een stijgende vaccinatiegraad, zo weet Vattenfall, wat weer zou kunnen zorgen voor het voortzetten van de stijgende trend.

Vraag naar gas is hoger
De gasprijzen op de termijnmarkt lopen op, met name de prijzen voor levering op de korte termijn. Het is tot nu toe bovengemiddeld koel voor april. De vraag naar gas is daardoor hoger. Hierdoor wordt er nog altijd beroep gedaan op de gasvoorraden. Momenteel zitten deze in Nederland voor zo’n 18% vol, ten opzichte van ongeveer 48% in 2019 en 2020 rond deze tijd. Het bijvullen van de voorraden, wat doorgaans tot oktober doorgaat, kan dit jaar voor hogere gasprijzen zorgen. Dit geldt zowel voor de spotmarkt als de termijnmarkt.

Temperatuur onder gemiddelde
De gasprijzen op de spotmarkt zijn momenteel hoger dan in de wintermaanden, wat opvallend is. Dit komt zoals hierboven geschetst doordat de temperaturen langer dan verwacht onder het gemiddelde blijven. De hogere gasprijzen op de spotmarkt zorgen ook voor verhoogde spotprijzen voor elektriciteit. Gascentrales zijn namelijk al geruime tijd overwegend prijsbepalend.

Klik hier voor een uitgebreide versie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven