Greenport Aalsmeer op bezoek bij nieuwbouw Ko Kolk Hortensia in Noorder Legmeerpolder

Kweker en veredelaar Ko Kolk Hortensia is verhuisd van de Legmeerdijk in Amstelveen naar de Meerlandenweg in de Noorder Legmeerpolder. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een toekomstbestendige bedrijfskavel van 7,5 hectare, met daarop een hypermoderne kas met 3 hectare teeltareaal inclusief veredeling en selectie-afdeling en ongeveer 1.000 m2 bedrijfs- en verwerkingsruimte voor de teelt van snijhortensia’s. Het bedrijf heeft in aanloop naar de verplaatsing gebruikgemaakt van de ondernemerssupport van de Greenport Aalsmeer.

Het team Duurzame gebiedsontwikkeling van Greenport Aalsmeer nam een kijkje in de gloednieuwe kas. Gebiedscoördinator Dave Vlaming: "Greenport Aalsmeer ondersteunt ondernemers en overheden de komende jaren om met een gebiedsgerichte aanpak het glasconcentratiegebied Noorder Legmeerpolder klaar te maken voor de toekomst. Deze bedrijfsverplaatsing is daarvan een eerste succes en toont aan dat de aanpak werkt."

Energieconsultant Jeroen Larrivee noemt de gasloze nieuwbouw van Ko Kolk Hortensia een schoolvoorbeeld voor andere bedrijven die willen verduurzamen. “Door het Warmte Koude Opslag systeem in de bodem, gecombineerd met een warmtepomp, wordt in de zomer warmte in de kas ‘geoogst’ door de warmtepomp en via de warmtewisselaar in de bodem opgeslagen. In de winter werkt het systeem omgekeerd: de warmte uit de bodem wordt via de warmtewisselaar afgegeven aan de warmtepomp, die het verwarmingssysteem in de kas verwarmt. Het koude retourwater van de warmtepomp gaat via de warmtewisselaar weer de bodem in. De kas wordt zo duurzaam verwarmd en de bodemtemperatuur blijft in balans."

Bron: Greenport Aalsmeer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven