Gewascomissie chrysant zet onderzoekslijnen uit

Het chrysantenvak stemde op 11 maart jl. met 87,1% van de uitgebrachte stemmen positief over het in opdracht van de FPC Chrysant gepresenteerde voorstel. Het nieuwe promotieplan en het onderzoeksplan Chrysant stonden centraal in dit voorstel.

In het onderzoek hebben ChrysantNL en de Landelijke gewascommissie de ambitie om de teelt rendabel, duurzaam en geïntegreerd te laten zijn, met minimale emissie naar het oppervlaktewater. In het actieplan voor de komende jaren wordt onder andere ingezet op ledbelichting, alternatieven voor chemische gewasbescherming, weerbare en alternatieve teeltsystemen en automatisering.

Voorstellen opgevraagd
Sinds de stemming is de landelijke gewascommissie druk geweest met de verdere uitwerking van de verschillende onderzoekslijnen. Er is besloten om op basis van de uitkomsten van de enquête een duidelijke verdeling te maken in onderzoeksgelden.
Voor plantgezondheid, het belangrijkste thema, speelt de werkgroep gewasbescherming Chrysant een belangrijke rol bij het initiëren van onderzoek. Zo is er de laatste weken nagedacht over oplossingen voor wants, trips en aaltjes en zijn er voorstellen opgevraagd bij diverse onderzoekspartijen.

Samenwerkingen
Ook voor de andere thema’s is door de landelijke commissie Chrysant nagedacht over oplossingsrichtingen. Voor het thema energie start binnenkort een project over het gebruik van full-led. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar verschillende lichtkleuren, waaronder het gebruik van verrood. Ook start dit jaar het vervolg op met led naar de perfecte Chrysant. Voor het thema water en omgeving wordt een onderzoek opgestart met betrekking tot de optimalisatie van het grondstomen. Als laatste zijn er stappen ondernomen op het gebied van automatisering. Zo zijn er samenwerkingen gestart met verschillende universiteiten en startups.

Bron: Glastuinbouw NEderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven