Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar afnemers bouwmaterialen uit teeltafval

Een markt creëren voor bouwmaterialen uit hoogwaardige restproducten, zoals paprikastengels. Dat is wat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil met de gisteren officieel gelanceerde ‘Buyer Group biobased bouwmaterialen’ (BGBB).

Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw blijken zeer geschikt als bouwmateriaal voor gebouwen en bruggen of geluidswanden. Zo kunnen bijvoorbeeld stengels van paprika’s en tomaten gebruikt worden als isolatiemateriaal van woningen en kantoren. Gisteren lanceerde secretaris-generaal Jan-Kees Goet officieel de BGBB tijdens de InnovatieExpo 2021. 


Op Floriade in 2022 bestaat de entree voor 75% uit paprikastengels

Afnemers vinden
Biobased bouwmaterialen zoals hout, reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw (paprika- en tomatenstengels, chrysantenstengels, hennep, vlas en lisdodde), kunnen een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van CO2 emissie en stikstof in de bouw. Toch blijkt het in de praktijk lastig om voldoende afnemers te vinden die met deze grondstoffen willen werken.

Growing airplanes' van start: vliegtuigonderdelen van tuinbouwreststromen
Ook wordt werk gemaakt van vliegtuigonderdelen vanuit tuinbouwreststromen

Daarom gaat de BGBB aan de slag om inkopende partijen te ondersteunen bij hun rol als launching customer. Naast het Rijksvastgoedbedrijf, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, woningbouwcorporatie Talis, de gemeenten Tilburg, Heerlen en Nijmegen nemen ook private partijen deel, zoals Duijvestijn Tomaten, de Fruit Tech Campus en laurierkwekerij Gova.

Bron: LNV

Publicatiedatum: