Studenten Inholland dragen oplossingen aan

Buffer voor betere warmtebenutting bij Opti-Flor

Binnen Opti-Flor lag er de vraag hoe de warmte gewonnen uit aardwarmte efficiënter kon worden toegepast. Tuinbouw & Agribusiness-studenten Pim van Vliet en Jimco van Dijk van Inholland Delft hebben daartoe een duurzaamheidsanalyse gemaakt, waaruit o.a. bleek dat er veel energie verloren gaat in de zomer tijdens warme dagen. Vervolgens hebben ze bedacht hoe Opti-Flor op een duurzame manier de aardwarmte kan opslaan om deze opnieuw te gebruiken bij het verwarmen van de kassen.

Drie type buffers
Om de warmte beter te gebruiken moet deze dus eerst beter worden opgeslagen. "We zijn op buffers uitgekomen, deze heb je in verschillende gradaties. Van groot tot klein en van bovengronds tot ondergronds", vertelt Pim. "Hiervoor kunnen drie oplossingen vanuit de praktijk worden gebruikt. De eerst aangedragen oplossing is door gebruik te maken van een bovengrondse tank, daar kan de warmte goed in worden bewaard. Alleen wordt de tank blootgesteld aan de buitenlucht en hierdoor kan de warmte ook verloren gaan. De tweede oplossing is een laag liggende buffer, ook wel een klimrekbuffer genoemd." Volgens Pim en Jimco is dit de beste oplossing. Pim: "De buffer ligt net onder de grond, waardoor de warmte die verloren gaat direct de kas weer inkomt. Het is daarnaast een goedkope oplossing om dit aan te leggen."
De derde buffer, Aquifer, is een buffer waarbij de aardwarmte heel diep in de grond is opgeslagen. Helaas is het vanwege wetgeving en milieuproblemen lastig om dit voor elkaar te krijgen. De warmte kan immers het bodemleven aantasten.

Nieuw kasontwerp
De opdrachtgever was erg blij met de drie aangedragen oplossingen. Pim: "De opdrachtgever gaf tijdens de presentatie aan dat hij wel van de oplossingen had gehoord, maar deze in eerste instantie niet direct had overwogen. Helaas is de huidige kas vrij nieuw, waardoor het omslachtig is om een buffer direct toe te passen. Wel is hij zeker van plan om het mee te nemen in een nieuw kasontwerp!"

Bron: Inholland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven