Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe biobladmeststof maakt flinke reductie stikstof mogelijk

Vanwege hele positieve eerste resultaten is de biobladmeststof BlueN sneller dan gedacht op de markt gebracht. Holland Fyto, een samenwerkingsverband van zeven toeleveranciers, spreekt van een revolutie in de stikstofbemesting.

De honderd procent biologische bladmeststof bevat een innovatieve in het blad levende stikstofbindende bacterie met de naam Methylobacterium symbioticum. Deze bacterie maakt het mogelijk om het gebruik van zuivere stikstof uit kunstmest of natuurlijke mest significant te reduceren. Hiermee levert het een belangrijke bijdrage aan het efficiĆ«nter gebruik van stikstof door de plant en aan de vermindering van de stikstofemissie naar het milieu. 

Minder stikstofgift 
Na bespuiting over een jong gewas nestelt de bacterie zich in de groene delen van de plant. Gedurende het gehele groeiseizoen zal het daar, al naar gelang de behoefte van de plant, stikstof uit de lucht omzetten in direct voor de plant beschikbare ammoniumstikstof. Met het gebruik van BlueN kan een teler zijn normale stikstofgift met ca. 40-60 kg zuivere stikstof verminderen, voorspelt Holland Fyto.

Eerste ervaringen in tuinbouwgewassen
Holland Fyto heeft na de eerste positieve resultaten met BlueN in Nederland in granen, grasland en mais, besloten het product al direct op de markt te brengen. Daarnaast zijn de eerste ervaring opgedaan in aardappelen, uien en tuinbouwgewassen, zoals prei en sierteelgewassen (o.a. Prunus en Rozen) zeer hoopgevend, geven de toeleveranciers mee. Het gaat in Holland Fyto om Alliance, Benfried, Mertens, Profytodsd, Telermaat, Vlamings en Willems Balgoy. 

In sierteeltgewassen lijkt de mate van vertakking en de lengtegroei van de takken door inzet van BlueN toe te nemen waardoor de teeltcyclus mogelijk verkort wordt. Het onderzoek wordt in 2021 op grote schaal voortgezet.

BlueN is opgenomen op de Nederlandse Biologische Inputlijst en mag dus ook toegepast worden in de biologische land- en tuinbouw.

Voor meer informatie:
Holland Fyto
www.bluen.nl
bluen@hollandfyto.nl 

Publicatiedatum: