Harsfilter slaagt goed in terugwinnen nitraat en sulfaat

Het terugwinnen van nitraat uit looswater met een selectief harsfilter is technisch haalbaar en biedt voldoende perspectief voor marktintroductie in het eerste kwartaal van 2022. Die conclusie trekt directeur Willem van Baak van Water Future na een geslaagde pilot bij een aardbeienkwekerij.

Achter een EcoGreen en NoNa+ zuiveringsinstallatie werd een filterkolom met speciale harsen geplaatst. Uit de reststroom na drainwaterbehandeling met een natriumverwijderingstechniek kon hiermee 90% van het doorgelaten nitraat en sulfaat worden teruggewonnen, zo vertelt hij op Glastuinbouw Waterproof.

Dit jaar wordt het concept verder beproefd op twee kwekerijen in België (tomaat en proefstation). Telers die over de genoemde zuiveringsinstallaties beschikken of daar interesse in hebben, hoeven volgens Van Baak niet te wachten op de uitkomsten om de nieuwe terugwintechniek toe te passen. “Daarmee kunnen ze nu al concrete stappen zetten om hun nitraatemissie drastisch te beperken en het meststoffenverbruik te verlagen.”

Lees hier meer op Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven