Reisbeperkingen hoeven tuinbouwprojecten in buitenland niet te remmen

Tholen – Alle regels die komen kijken bij het verkrijgen van visa voor reizen naar en werken in het buitenland bezorgen bedrijven in normale tijden al weleens buikpijn. Met de coronacrisis is de situatie er niet makkelijker op geworden.

In de tuinbouw heeft het voor bedrijven die actief zijn in Canada en Australië al tot gevolg gehad dat werkzaamheden zijn uitbesteed. "En er zijn zelfs projecten teruggegeven," weet Ilona Bennink van Visa4you. Het bedrijf adviseert en ondersteunt bedrijven bij visumaanvragen voor beide landen. "Ook nu is er veel meer mogelijk dan bedrijven denken."


Ilona Bennink

Sinds de zomer kan er meer
De door Ilona geschetste situatie komt volgens haar veel voor op dit moment. Zij noemt het ‘erg jammer’, vooral omdat er diverse mogelijkheden zijn op het gebied van werkvisa en het verkrijgen van ‘travel exemptions’. "Zeker na de zomer afgelopen jaar is het een en ander verandert en kan er weer meer."

Zowel voor Canada als Australië is een visum verplicht. Altijd al. Welk type visum nodig is hangt af van de activiteiten. Als voorbeeld geeft Ilona contractonderhandelingen. "Daarvoor volstaat vaak een ‘zakelijk toeristenvisum’."

Zodra bedrijven echt fysieke werkzaamheden in (een van) beide landen moeten uitvoeren, wordt het anders. "Denk aan de bouw van een kas waarvoor gespecialiseerde bouwploegen uit Nederland nodig zijn, of een supervisor op locatie. Op dat moment is een werkvergunning nodig. Welk type visum precies nodig is hangt af van o.a. de duur van een project en de aard van de werkzaamheden."

Op zoek naar de juiste uitzondering
Sinds het uitbreken van de coronacrisis is internationaal reizen flink moeilijker geworden. Zeker in het begin had dat tot gevolg dat berichten van tuinbouwcollega’s die wel in het buitenland waren geraakt wenkbrauwen deden fronsen met de vraag: ‘Hoe doen ze dat?’. Een veelgehoord antwoord was dan dat vanwege het belang van de werkzaamheden, bijvoorbeeld vanwege voedselvoorziening, reizen toch mogelijk bleek.

Ilona herkent dat. Toch vindt zij het belangrijk er ook op te wijzen dat ook in de sierteelt voor Australië meer mogelijk is op reisgebied dan ondernemers soms denken. "Er zijn vaak wel uitzonderingen op restricties te vinden als je goed kijkt naar de aard van een project. Zo heeft een project soms ook een groot economisch of maatschappelijk belang. Dan is er bijvoorbeeld vanwege de bijdrage aan de lokale werkgelegenheid meer mogelijk. Voor Canada blijft dit momenteel wel lastig. Daar moeten we echt ergens affiniteit met voedsel of een andere essentiële functie kunnen vinden om iets te regelen."

Een helder contract helpt
Uiteraard kost dit uitzoekwerk veel tijd. Voor Visa4you is het echter dagelijkse kost, terwijl het voor ondernemers met allerlei bezigheden vaak veel meer tijd kost om alles goed uit te zoeken. "Met 80-90% zekerheid durf ik wel te stellen dat in de voedselsector een visum en uitzondering op de reisbeperkingen geregeld kan worden, mits alle papieren bij de klant op orde zijn", aldus Ilona. "In andere sectoren vergt dat wel wat meer stappen, maar ook hier is vaak wel een passende oplossing mogelijk."

Als Ilona tenslotte nog één tip mee mag geven aan tuinbouwbedrijven waarbij internationaal reizen naar de genoemde landen speelt, dan is het wel om het papierwerk alvast goed op orde te maken. "Vooral het goed, heel duidelijk en nauwkeurig opstellen van contracten helpt in deze tijd om mensen toch op de juiste plek te krijgen."

Voor meer informatie:
Ilona Bennink
Visa4you
Pieperij 11
7924 PZ Veeningen
+31 (0)528 391118
info@visa4you.nl
www.visa4you.org


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven