Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Over zes weken eerste Red Naomi uit nieuwe kas Van der Ende

Van den Ende Rozen is met de uitbreiding van 3,5 hectare kas bijna verdubbeld in oppervlakte. Zo'n 10 jaar geleden is het bedrijf van 4,5 hectare aan de Waellandweg in Monster gebouwd en een paar jaar later kwam het naastgelegen land vrij. Dit was de kans voor Hans van den Ende en zijn zoons Sam, Bob en Tim om uit te breiden. In 2020 is er gestart met de bouw. Inmiddels staat de Red Naomi er in en worden over 6 weken de eerste rozen verwacht.

Blijven ontwikkelen
Hans van den Ende startte het bedrijf in 1978. Toen zijn oudste zoon Sam 20 jaar geleden in het bedrijf stapte, zijn zij gestart met de teelt van rozen. Hans vertelt dat het nu de juiste tijd was om deze flinke uitbreiding van 3,5 hectare te realiseren. "Met de capaciteit die we hadden kwamen we rozen te kort, nu kunnen we de markt beter bedienen. Daarnaast is deze uitbreiding voor mijn zoons een mooie uitdaging. We kunnen ieder onze expertise kwijt en op deze manier lopen we elkaar niet meer in de weg. Daarnaast ben ik van mening dat je als bedrijf altijd moet blijven groeien en ontwikkelen. Voor ons was dit nu in de vorm van een nieuwe kas."

Naast de nieuwe kas is er ook een nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd waar zich een kantine en kantoren bevinden. De nieuwe bedrijfsruimte was qua ruimte niet per se nodig, maar zorgt ervoor dat de processen in de twee kassen gescheiden kunnen blijven. Zo hoeven de medewerkers niet in de andere kas te komen. Hans vertelt dat hiervoor gekozen is om de overdracht van mogelijke virussen uit te sluiten. Ook alle andere processen, zoals watergift en drainage, zijn om deze reden van elkaar gescheiden.

Verbeteringen op een goede basis
De nieuwe kas is qua constructie grotendeels hetzelfde als de bestaande. "Het is vrij uniek dat we 10 jaar geleden een kas hebben laten bouwen die nu nog steeds het beste voldoet aan de wensen die we hebben." De installaties, en dan met name de watertechnische, zijn in de nieuwe kas wel gefinetuned. Zo heeft de Priva Connext een uitbreiding gehad en is er direct de nieuwste software geïnstalleerd. Daarnaast is het leidingwerk in de grond alvast voorbereid voor onderberegening. De rozenplanten staan 10 jaar. In die tijd valt er veel blad op de grond. Door in de toekomst gebruik te maken van onderberegening en de grond nat te houden, rotten de bladeren sneller weg, waardoor het uiteindelijk schoner blijft.

In de watertechnische ruimte is een nieuwe waterunit geïnstalleerd voor de watergift van de nieuwe kas. De bestaande drainunit met 4 drainputten had voldoende capaciteit voor beide kassen en is omgebouwd naar 2 aparte systemen. Daarnaast is de vloeibare mestinstallatie aangepast en is er een automatische bakkenvuller geïnstalleerd die beide kassen voorziet van recepten. "Voorheen mengden we met de hand; met deze uitbreiding in oppervlakte zou dat te tijdrovend zijn," vertelt Hans. De vloeibare mestopslag is verplaatst en staat nu in de ruimte wat voorheen een deel kas was. Hans vertelt: "Ondanks dat we ruim in ons jasje zaten, moesten we één tralie van de bestaande kas omzetten naar bedrijfsruimte. Hier hebben we, naast de opslag van vloeibare meststoffen, ook een nieuwe koelcel laten plaatsen."

Een uniek systeem
Uniek aan dit project is het circulaire watergeefsysteem middels een rondleiding. Hierdoor heeft Van den Ende niet alleen de mogelijkheid om vanaf achter te gieten, maar zorgt dit er voornamelijk voor dat het water in beweging blijft. Bij een normaal druppelsysteem staat het water in de leiding stil als er niet gegoten wordt en daardoor daalt de pH-waarde in het water. De eerste watergift is dus altijd van mindere kwaliteit. Door dit systeem, dat gebaseerd is op het Tichelaar systeem, wordt het water circulair rondgepompt en blijft het in beweging. Hierdoor blijven de waarden op peil.

Een langdurige relatie
10 jaar geleden heeft Stolze de installaties voor de 1e kas mogen verzorgen en ook nu hebben ze de water- en elektrische installaties, groeilicht en automatisering voor de kas en de elektrische installatie voor de bedrijfsruimte mogen installeren. De keuze voor Stolze is volgens Hans gebaseerd op de goede relatie. "Er werken kundige mensen die weten waar ze over praten. Wij vonden het erg prettig dat we nog gebruik konden maken van de kennis en kunde van Bram van den Ende." Ook geeft Hans aan het belangrijker te vinden om een goede langdurige relatie aan te gaan in plaats van voor elk ding maar voor een andere partij te kiezen. "Stolze weet precies wat onze wensen zijn, hoe de installaties op de bestaande tuin in elkaar steken en hoe ze de nieuwe installaties daar het beste op aan kunnen sluiten."

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
+31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl
Publicatiedatum: