Handelsakkoord VK en Kenia gesloten

Het overkoepelende tuinbouworgaan van Kenia, de Agriculture Sector Network (ASNET) heeft het onlangs geratificeerde Economic Partnership Agreement tussen Kenia en het VK verwelkomd. Ze zeggen dat dit veel positieve gevolgen zal hebben voor de economische ontwikkeling en het creëren van banen.

Het handelsakkoord staat belastingvrije markttoegang toe voor de belangrijkste exportproducten vanuit Kenia, waaronder groenten, fruit, bloemen, koffie en thee.

43% van de geïmporteerde groenten in het VK komt uit Kenia, 9% van de bloemen komt daar vandaan.

Het handelsakkoord garandeert ook belastingvrije toegang voor elektronica, technische apparatuur en machines.

"We danken het Ministry of Industrialization, Trade & Enterprise Development dat spelers in de tuinbouwsector de kans hebben gekregen hun visie te delen over het handelsakkoord tussen het VK en Kenia. We erkennen het belang van Public Private Partnerships in het stimuleren van de Keniaanse economie en het creëren van een gunstig professioneel klimaat," zegt Bimal Kantaria, voorzitter van ASNET. 

Tuinbouw speelt een grote rol in de economie van Kenia en is een belangrijk onderdeel van de ontwikkelingsstrategie van het land. Er wordt geschat dat meer dan 75% van de inwoners afhankelijk zijn van de sector, die ongeveer 33% bijdraagt aan het BNP en banen creëert voor meer dan 40% van de totale bevolking. Daarom is het belangrijk dat deze sector vanuit alle aspecten ondersteund wordt en kan bloeien.

"De mijlpalen die zijn bereikt met de overeenkomst zorgen ervoor dat we Keniaanse producten zonder invoerrechten kunnen blijven exporteren naar het VK, net als dat in Europa gebeurt. De sector erkent dat het akkoord de concurrentiepositie van Kenia verbetert voor de export van snijbloemen, versproducten, koffie en thee. Deze lijst wordt in de toekomst aangevuld met andere producten," voegt  Kantaria eraan toe.


Van links naar rechts: Dr. Bimal Kantaria, voorzitter Agriculture Sector Network (ASNET), Harry Kimtai, Principal Secretary, State Department of Livestock,  Prof. Micheni Ntiba, Chief Administrative Secretaries (CAS) State Law Office and Department of Justice en Dr.Kevit Desai, Principal Secretary State Department of East African Community (EAC) tijdens de lancering van het ASNET Strategic Plan in Nairobi, Kenia. 

Omdat de grote meerderheid van de arme bevolking in Kenia afhankelijk is van kleine bedrijven kan het vergroten van de productiviteit enorm bijdragen aan het verbeteren van de voedselzekerheid, het verhogen van inkomens, het verminderen van de armoede en het groeien van de economie.

Voor meer informatie:
Bob Koigi
Tel: 2547 2695 6585
bobkoigi@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven