Gewijzigde Japanse wet zaden en kwekersrecht per 1 april a.s.

Het Japanse parlement heeft op 2 december 2020 een gewijzigde wet aangenomen om zaaigoed en kwekersrecht nog beter te beschermen. De wijziging omvat bepalingen die de export van geregistreerde rassen beperken en een verplichte etikettering voorschrijven.

De nieuwe wet treedt op 1 april 2021 in werking. De wetswijziging is bedoeld om de intellectuele eigendomscontrole over landbouwproducten die in Japan zijn ontwikkeld en geregistreerd, te versterken. Japanse plantenveredelaars zullen in de toekomst de productie en export kunnen beperken bij de registratie van hun nieuwe rassen, zelfs als hun teeltmateriaal wordt overgedragen.

De wet is een reactie op enkele incidenten uit het verleden waar onder meer ongeregistreerde Japanse druivensoorten zonder toestemming naar Zuid-Korea en China waren meegenomen en daar nu grootschalig worden geteeld. Een verplicht label voor plantaardig uitgangsmateriaal zal worden ingevoerd, wat uiteindelijk ook gevolgen zal hebben voor Nederlandse exporteurs van zaden, planten en bollen. Consumentenproducten voor eindgebruik, zoals groenten, fruit en bloemen, zijn gevrijwaard van de labelverplichting. In dit nieuwsbericht de belangrijkste Q&A’s voor Nederlandse exporteurs.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven