bloemist verliest

Middenprijs op klok blijft waanzinnig hoog

Tot en met woensdag komt het aantal verkochte stuks op de klok deze week uit op 5,5% lager dan week 12 in 2019* (snijbloemen -4,6%; kamerplanten -21,0; tuinplanten -19,6%). Bij direct lag het aantal verkochte stuks deze week 8,6% hoger in vergelijking met 2019. De prijsvorming op de klok blijft, net als de afgelopen weken, uitzonderlijk goed. Gemiddeld kwam de middenprijs op de klok uit op 29 cent. Dit is maar liefst 26,1% hoger in vergelijking met dezelfde week 2019. De doordraai komt deze week, gemiddeld uit op 0,2%. Hiermee lijkt de doordraai in 2021 op een blijvend laag niveau te blijven.

Bloemist zuur
Aldus de cijfers van Royal FloraHolland. De Telegraaf maakt vandaag echter een niet onbelangrijke kanttekening bij al dit prijsgeweld. De 'verliezer' in het hele verhaal zou de bloemist zijn. De bloemist is degene die in de buidel moet tasten, die hoge prijzen niet 1 op 1 aan zijn klanten kan doorberekenen, en die zich bovendien al een jaar gepiepeld voelt door kromme coronaregels. Terwijl hij zijn deuren moest sluiten of op de stoep moest gaan staan bleef en blijft de supermarkt tegenover vrachten vol bloemen verkopen.

Een hoge vraag, mogelijk in combinatie met een voorzichtige kweker die de ontwikkelingen van een jaar geleden nog op het netvlies heeft en daardoor 'strategisch' oftewel minder geplant heeft, zijn debet aan de ontwikkelingen.

 

*In week 12 vorig jaar werd de markt overvallen door corona. Cijfers van nu vergelijken met die van vorig jaar heeft daarom weinig zin, en om toch een beeld te krijgen van recente ontwikkelingen, is een vergelijking met die van 2019 allicht zinvoller. 

Foto: Florismart 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven