Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meewisse Roses investeert in Nanobubble Generator

Deze lente hebben Moleaer en Meewisse Roses samen een pilotproject opgetuigd om goed te kijken naar de toegevoegde waarde van zuurstof nanobubbles in de rozenteelt. Door heel frequent te meten en diverse externe analyses te laten uitvoeren hebben teler en Moleaer het beeld bevestigd gekregen dat zuurstof nanobubbles  bijdragen aan een betere waterkwaliteit, onderdrukking van plantpathogenen en betere meststoffenopname.

Tom Meewisse: “De teelt van een rozengewas op steenwol is in zekere zin bijzonder, omdat de roos een meerjarige struik is. Daardoor is de mat vaak volledig doorworteld en compacter geworden, zodat er minder luchtverversing is naar de onderste delen in de mat. Het zuurstofgehalte dat via het gietwater aangevoerd kan worden, is daarom extra belangrijk. Ik was daarom wel benieuwd of we hierin verbetering konden brengen met de Nanobubble Generator.”

Michiel de Jong van Moleaer: “Van andere gewassen die op steenwol staan weten we al dat er onderin de mat vaak het minste zuurstof beschikbaar is. Dat heeft alles te maken met enerzijds het hoge vochtgehalte, en aan de andere kant de hoge zuurstofvraag door de hoge worteldichtheid. De zuurstofvraag is lokaal onder in de mat, hoger dan het zuurstofaanbod. Tot op zekere hoogte kunnen planten daar wel mee omgaan, want tegelijkertijd wordt er in Nederland op het hoogste niveau geteeld qua klimaat, belichting en bemestingsregimes. Je verwacht dus eigenlijk geen zichtbare gebreksverschijnselen zoals je bijvoorbeeld wel nog kunt zien in grondgebonden teelten. Toch kan met het verbeteren van de zuurstofbeschikbaarheid de plant weerbaarheid verbeterd worden en de nutrientopname ook.”

Bij Meewisse is de eerste Moleaer Neo 150 Nanobubble Generator geplaatst. De installatie is uitgevoerd door Royal Brinkman, een van Moleaer’s dealers. De installatie was erg eenvoudig. Het watersysteem bij Meewisse bestaat uit een regenwateropvang, een vuil drain en een schoon drain tank. In de mengbak worden drainwater en hemelwater gemengd. De Neo 150 circuleert de schone draintank en verrijkt die met zuurstof nanobubbles tot wel 35 a 40 mg/l DO. Het opgeloste zuurstofgehalte wordt afgelezen op de Neo. Uiteindelijk is gemeten dat het water uit de druppelaar meer dan 200% zuurstof bevatte. Voorheen was dat ongeveer 70% dus dat is een grote sprong.

Tom Meewisse: “Ik wist dat ik niet direct kon vergelijken op de tuin. Samen met Moleaer zijn we daarom heel goed gaan kijken en meten. Om de week kwamen ze bij me langs en dan volgden ze als het ware het watersysteem van bron naar gift naar drain en weer naar gift. Daaruit haalden we veel informatie. Wat mijn beeld ook heeft verbeterd, is dat we op een gegeven ogenblik bewust een aantal keren de nanobubble generator hebben uitgezet en aangezet, met intervallen van een paar weken. De zuurstofgehaltes in het water laten dan duidelijk het verschil zien en uit pathogenen analyses van het water zagen we ook dat Fusarium en Pythium steeds lager waren. Niet dat er hoge waardes in het water meetbaar waren, we hebben bijvoorbeeld ook een UV-ontsmetter, maar toch was het verschil door de nanobubbles best hoog. Daarnaast heeft Moleaer ook in die periode wekelijks bladsapanalyses laten doen en dan zie je bijvoorbeeld dat de calciumopname hoger is in de weken dat we zuurstof verrijken, en lager wanneer de Nanobubble Generator uitstond. Voor mij gaat het om het totaalbeeld dat ik met al deze data bevestigd krijg; dat nanobubbles bijdragen aan gezonder water en een zuurstofrijker wortelmilieu waar de teelt van profiteert. Het is moeilijk om het direct aan de teelt zelf te zien. Maar de opsomming van een hoger zuurstofgehalte, leidingen die beter schoon blijven en de betere opname van calcium hebben de doorslag gegeven om met de Moleaer unit door te gaan.”

Meer informatie:
Michiel de Jong
Moleaer
michiel@moleaer.com
www.moleaer.com

Publicatiedatum: