Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Van Iperen was destijds een begrip in onze mooie zuidoosthoek van Drenthe"

Op 3 juli 1979 ging ik werken bij de firma Van de Cappelle. Ik had toen nog nooit van Van Iperen gehoord. Ik verhuisde met mijn moeder en jongste zus vanuit het Groningse Zuidhorn naar het Drentse Klazienaveen, of all places. Als 17-jarige snotneus begon ik daar in een dierenspeciaalzaak van de firma Van de Cappelle.

Van Iperen bestaat dit jaar 100 jaar. Om dit jubileum niet zonder meer voorbij te laten gaan deelt het bedrijf verhalen uit de eigen geschiedenis en interviews met (oud) medewerkers. Dit maal de beurt aan Jan Jansen.

De tuinbouw in Zuid-Oost Drente nam halverwege de jaren 80 een hoge vlucht en er kwamen steeds meer kassen. Met name de rozen-en komkommerteelt deden het goed in onze regio. Ik denk dat ik begin jaren 90 de tuinbouw leerde kennen. Dat was na de verkoop van het winkelpand in Klazienaveen en nadat ik een paar jaar in Erica in eenzelfde soort winkel had gewerkt.

Ik weet nog dat ik er erg tegenop zag tuinders te helpen met de spullen die ze nodig hadden. “Ik leer het nooit”, zei ik tegen mijn toenmalige baas Cor van de Cappelle. “Komt vanzelf”, zei hij dan. Stukje bij beetje begon ik me meer en meer te interesseren in die tuinbouw. Van Iperen was destijds een begrip in onze mooie zuidoosthoek van Drenthe. Bij mijn weten was de firma Van de Cappelle de eerste dealer van Van Iperen als het ging om vloeibare mest.

Het bestellen van de kunstmest was destijds één van mijn taken. Toen deden we alles nog per telefoon en Peter Kalkman was degene waar ik het meeste contact mee had. “Vul maar af met cans salpeterzuur”, zei ik als de vrachtwagen niet vol was. De bestellingen voor vloeibare mest gingen destijds per fax. Steeds meer klanten gingen over op vloeibaar en er waren maar weinig klanten die niet kozen voor het vloeibare pakket van Van Iperen.

Ook met chauffeur Jan van Wingerden was het contact altijd goed. Als hij in het gebied rondreed, nam hij altijd even de tijd om een ‘bakkie’ te doen. De jaarlijkse afrekeningen waren ook leuk. Dan kwamen Peter en Jan Bijl naar Erica/Klazienaveen om het afgelopen jaar te bespreken en ons de nakorting mee te delen.

In de tijd dat ik vertegenwoordiger werd, kwam Martien Melissant en later Dick Breugem maandelijks naar Drenthe om de tuinders te voorzien van informatie en de schema’s door te nemen. Wat hebben we Koos de Vries, Herman Luimes, de firma Van Geel, Emiel Ammerlaan, Jaap Bazuin en vele anderen bezocht en van informatie voorzien in die tijd. Het waren mooie tijden, ook toen de zaak werd overgenomen door CTAV en later door Agrifirm/Horticoop. Altijd hebben we het dealerschap met Van Iperen weten te behouden; hoe zeer dit soms ook deed bij de coöperatie.

Van de tuinbouw in Zuidoost-Drenthe is helaas niet zoveel meer over, maar we hebben er met z’n allen voor gezorgd dat we altijd ons marktaandeel hebben weten te behouden. Ook dankzij de gebiedsuitbreidingen in het hele noorden. Mede door het team van mensen waarmee we werkten en nog werken, hebben we nog steeds een hele goede positie in het noorden, de polder, Papenburg en Emsbüren.

En dan werk je sinds 1 november 2018 bij de firma waar je altijd voor hebt willen werken en mag je het 100-jarig jubileum meemaken als medewerker van Van Iperen. Wie had dat ooit kunnen denken?

www.iperen.com

Publicatiedatum: