Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het 'aanslaan' van nieuwe aanplant

Bij nieuwe aanplant en aan het begin van de lente is er steeds meer aandacht voor het vlot aanslaan van planten. Dat is niet voor niets, want het stadium van aanslaan is een kritische periode die het verloop van de teelt flink kan beïnvloeden. Er zijn veel factoren die het aanslaan bemoeilijken, maar het is ook mogelijk om deze te bevorderen en daarmee een goede basis te leggen voor een sterke plantteelt.

In onderstaande vertelt Soiltech, op de website van LTO Nederland, over de ins en outs van het 'aanslaan' van planten in het voorjaar.

Wat betekent het aanslaan van een plant eigenlijk?
Vaak wordt zichtbare bovengrondse groei gebruikt als graadmeter voor het wel of niet goed aanslaan van een plant, maar het werkelijke proces speelt zich ondergronds af. Het aanslaan van een plant betekent in principe het ontwikkelen en actief worden van de wortels en de interactie van deze wortels met de bodem. Hoe beter dit aanslaan verloopt, des te sneller is de plant in staat om water en nutriënten op te nemen en daarmee bovengrondse groei te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Ook leveren actieve wortels een belangrijke bijdrage aan het voeden van nuttige bodemorganismen, die nutriënten vrij maken en ziekteverwekkers kunnen weren.

Het vlot aanslaan van een plant is dus van belang voor de ontwikkelingssnelheid van de plant, maar ook voor de stevigheid en de weerbaarheid. Een zwak wortelgestel beperkt direct de aanvoer van nutriënten, waardoor tijdens snelle bovengrondse groei makkelijk een gebrekziekte kan ontstaan. Daarnaast kunnen klimaatfactoren als droogte, kou en hevige neerslag een zwakke wortel snel om zeep helpen, waardoor de plant opnieuw moet investeren in de aanmaak van wortels en daardoor uitgeput kan raken en gevoeliger wordt voor ziektes en plagen.

Wat stimuleert het aanslaan van planten?
Voor het aanslaan van een plant en dus de groei van wortels is allereerst energie nodig, deze komt bij een jonge plant of in het vroege voorjaar nog grotendeels uit de opslagorganen van de plant,  maar kan bij het vlot aanslaan ook geproduceerd worden door bovengrondse activiteit (fotosynthese). Het actief worden van de wortels is dus direct van invloed op de aanmaak van energie die weer gebruikt kan worden voor nog meer wortelgroei en activiteit. Naast energie spelen ook planthormonen en aminozuren een rol bij de wortelgroei. Deze groei- en bouwstoffen maakt een plant zelf aan, maar kunnen ook door het bodemleven uit organische stof worden geproduceerd. Om de plant te ondersteunen in het proces van wortelvorming kunnen deze stoffen ook als biostimulant toegediend worden. Hiervoor heeft Soiltech het product Root&Shoot ontwikkeld, een combinatie van o.a. humuszuren, aminozuren, groeistoffen en nutriënten, waarmee wortelontwikkeling en bodemleven worden gestimuleerd, ook onder moeilijke omstandigheden, zodat problemen bij het aanslaan voorkomen kunnen worden.

Publicatiedatum: