Nederlandse tulpen bloeien in de Siberische vorst

De liefde voor bloemen van Alexander Burmantov begon twintig jaar geleden. Volgens hem zijn er in Siberië geen bloemen als tulpen. Ooit kon hij een grote order voor deze veelgevraagde bloemen niet voldoen, maar dat laat hij zich nu niet meer gebeuren, hij weet precies hoe tulpen eruit moeten zien. De teler maakte zelfs zijn eigen microklimaatsysteem voor de perfecte resultaten. 

Het ras Cacharel heeft lichtroze omzoomde knoppen, Barcelona tulpen zijn hoog en helder karmozijn, terwijl Barbados de meest ongewone en dure tulpen zijn. Alexander besloot dit jaar met de laatste te experimenteren. Het zal maar een kleine hoeveelheid zijn, maar hierdoor kan hij de vraag naar dit exotische ras evalueren. 

Alexander kwam in het besneeuwde Siberië terecht vanuit het zonnige Oezbekistan, nu twintig jaar geleden. Hij teelt hier honderden felle bloemen en deelt zijn ervaring met andere telers. Dit jaar teelden ze driehonderdduizend tulpen van tien verschillende rassen, voor internationale vrouwendag. Rood, geel en roze zijn de populairste kleuren en worden in grote hoeveelheden geleverd. De witte geeft meer problemen omdat deze volgens de teler 'een zwakke genetische structuur' hebben. 

Alexander claimt een neus te hebben voor bloemen, en daarom helpt hij andere telers bloemenbedrijven op te zetten: hij is zelfs begonnen met online-cursussen over het telen van tulpen en het herstructureren van kassen. "Als ik de kas binnenkom kan ik voelen of de tulpen een probleem hebben. Een aantal van mijn medewerkers werkt al acht jaar met mij samen en zij kunnen nu sommige dingen zelf opmerken, maar ze hebben nog een lange weg te gaan om de bloemen te begrijpen," legt de teler uit. 

Alexander heeft zes tot tien vaste medewerkers, dat aantal gaat eind februari omhoog tot zesentwintig, als de vaste medewerkers het werk tijdelijk niet aankunnen. Volgens Alexander hebben veel teeltproblemen bij bloemen te maken met de grond, daarom adviseert hij telers om te schakelen naar hydroponics. Het is goedkoper en veiliger, als ze de technologie een keer onder de knie hebben. 

Naast de tulpen in het seizoen teelt Alexander bloemzaailingen. Eind van het jaar hoopt hij te beginnen met de jaarronde teelt van tulpen. Op dit moment importeert hij tulpenbollen uit Nederland, maar in september gaat hij plantmateriaal uit Nieuw-Zeeland testen. 

De teler is trots op zijn producten. Volgens hem komen er elk jaar vertegenwoordigers van Nederlandse leveranciers kijken om met hun eigen ogen te zien hoe tulpen groeien tussen de Siberische sneeuw. Dit jaar konden deze mensen niet komen vanwege de corona, maar Alexander liet zijn tulpen wel zien via video. 

Volgens Alexander wordt 80% van de Siberische markt voldaan met Europese bloemen. De teler voorspelt echter een drastische verandering in die situatie over vijf jaar. "Veel mensen vragen me waar ik zulke hoge kassen voor nodig heb. Ze zijn zes meter hoog, een van de hoogste in heel Siberië. Collega's begrepen me niet en dachten dat verwarmen onmogelijk zou zijn. Ze begrepen niet dat een bepaald volume en hoogte nodig zijn om een goed microklimaat waar te kunnen maken. We houden de temperatuur op 13, 14 graden. In Nederland zijn tulpen gewend aan hogere temperaturen van rond de 16 graden. Zij kunnen daarom een tulp telen in 18 dagen, wij hebben daar 30 tot 40 dagen voor nodig," zegt de teler. 

Alexander heeft met vallen en opstaan het unieke microklimaatsysteem zelf ontworpen. Alexander droomt van het creëren van een slimme kas waarin temperatuur en vochtigheid vanaf afstand kunnen worden gereguleerd. De oplossing is gevonden en de tekeningen zijn er ook. 

Klik hier voor het originele Russische artikel met meer foto's.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven