Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David van Steenkiste, Plant-T

"De plantentoren is een mini-vertical farm voor de teelt van kruiden, bloemen, groenten of fruit"

Tholen – Jarenlang was David van Steenkiste herborist bij sterrenrestaurant Hertog Jan en leidde hij kruidenbedrijf Herbas. Inmiddels heeft David zijn bedrijf verkocht en is hij Plant-T begonnen, een bedrijf dat plantentorens op de markt brengt. “Een plantentoren is eigenlijk een vertical farm in het klein. Je kan kruiden, bloemen, groenten en fruit verbouwen met behulp van deze torens”, vertelt David. 

“We hebben twee modellen beschikbaar: een toren van 1,50 meter met ruimte voor 20 planten en één van 2,10 meter met ruimte voor 36 planten. Het kleine model is vooral populair bij particulieren die in hun tuin of op hun dakterras groenten of kruiden willen verbouwen. Voor de grote torens komt er vraag van chef-koks, scholen, gevangenissen, pretparken, ziekenhuizen, supermarkten, groothandels in groenten en fruit, eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken”, lacht David. “Iedereen kan ermee aan de slag en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. En omdat ze niet gevuld zijn met aarde, wegen de torens niets, waardoor ze erg makkelijk verplaatst kunnen worden.”

Het kweekproces
“Om te beginnen met kweken, worden zaden in een klein blokje van natuurlijke steenvezel geplaatst voor een grondeloos kiemproces. Als zaailingen klaar zijn, stoppen we ze in de kweekholtes van de toren, zodat de wortels van de planten in de toren kunnen groeien. Het reservoir mengen we met ionische minerale voedingsoplossing. Een dompelpomp wordt in het reservoir geplaatst om de voedingsoplossing door het midden van de kweekpotten te blazen, helemaal tot aan de top van de toren. Wanneer de voedingsoplossing de bovenkant bereikt, wordt het door een speciaal apparaat geleid, waardoor het gelijkmatig motregent terug naar het onderste reservoir”, legt David uit.


De torens in de tuin van een restaurant

“Terwijl het vloeibare mengsel wordt gedoucht om de wortels van de planten te voeden, wordt de minerale oplossing door de zwaartekracht geoxygeneerd, waardoor gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor de opname van voedingsstoffen”, vervolgt David. “Afgezien van het gebruik van tot 95% minder water dan andere conventionele teeltmethoden, is verticale teelt ruimtebesparend omdat er per hectare tussen de 250.000 en 500.000 planten gekweekt kunnen worden.”

Ook paddenstoelen en witloof
Naast kruiden, eetbare bloemen, fruit en groenten heeft David ook al testen gedaan met paddenstoelen. “We hebben de plantentoren in een donkere kelder gezet en het is gelukt om champignons en witloof te kweken. Het is een ontzettend mooi, maar ook een toekomstbestendig systeem. De aarde warmt op, ook wordt het droger en de beschikbaarheid van water is schaars. Ook stijgt de prijs van landbouwgrond. Kijk, de plantentorens zullen niet de grote oplossing zijn voor deze problemen, maar ze dragen weldegelijk hun steentje bij. Via dit systeem kun je je eigen product telen, verlies je geen weten en heb je een beperkte ruimte nodig. Makkelijker kan toch niet?”


De scheuten

David van Steenkiste
Plant-T
Sint-Jorisstraat 83 B                                      
B-8730 Beernem 
info@plant-t.be 
www.plant-t.be