Waarom locatie en oriëntatie van een kas belangrijk zijn

Het succesvol runnen van een kas start al bij het begin. Een teler moet nadenken over elk fysiek aspect van de structuur: materiaalkeuze, de kwaliteit ervan, hun doel in relatie tot wat er geteeld gaat worden, enzovoort. Nieuwe telers realiseren zich in eerste instantie misschien niet hoeveel impact deze factoren hebben op het bedrijf. Risicomanagement is een belangrijk deel hiervan. En toch zijn er andere details waar een ervaren teler misschien juist niet aan denkt: de locatie en oriëntatie van de kas. 

Bij het beslissen waar de kas komt, moet een teler nadenken over de volgende zaken: 

Blootstelling aan zon
Als de kas dichtbij gebouwen of bomen komt te staan, is het verstandig extra goed na te denken over de plaatsing. De kas verliest een hoop efficiëntie als er teveel schaduw op valt - al is het in een warm klimaat juist handig om gebouwen of bomen westelijk van de kas te hebben, zodat hun schaduw helpt bij het afkoelen. 
Ook kunnen bomen dichtbij de kas het risico op schade aan de kas verhogen, vooral bij harde wind.

Blootstelling aan wind
Is er veel wind op de bouwlocatie? Ligt deze hoger dan de omgeving? Het mag er dan mooi uitzien, bovenop een heuvel, bergrug of tegen een berghelling, maar wind geeft een van de grootste risico's op kasschade. 

Drainage
Te hoog bouwen is niet goed, maar te laag bouwen ook niet. Bouw geen kas op een lage plaats waar de grond zacht kan worden, er weinig natuurlijke afvoer is, of waar in het ergste geval overstromingen zijn. 
Het is niet alleen onpraktisch, maar plaatsen met slechte afvoer kunnen veel schade berokkenen aan kassen en funderingen. Heeft een kas een slechte afvoer? Verbeteringen als goten en afvoerbetegeling kunnen hierbij helpen. 

Helling
De uiteindelijke bouwplaats moet vlak zijn. Er is geen enkel voordeel te bedenken voor een kasvloer met helling. Bij het bouwen op een helling moet er een vlak gebied worden uitgegraven voor de bouw. Een kas op een helling is vatbaar voor instorten, de elementen, slechte afvoer, et cetera. 

Oriëntatie
De standaard in de glastuinbouw is dat kassen op het oost-westen zijn georiënteerd. Als de zon opkomt gaat hij over de kas heen, van oost naar west. Dat betekent optimaal natuurlijk licht, zon en fotosynthese. Bij noord naar zuid krijgt de ene kant van het gewas meer zon dan de andere kant, die vangt schaduw. 

Voor meer informatie:
NIP group

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven