Onderzoek naar sluipmoordenaar in de kas

In de glastuinbouw wordt regelmatig schade aan gewassen geconstateerd waarvan de oorzaak niet bekend is. Schade aan deze gewassen kunnen grote economische gevolgen hebben voor tuinders. Mogelijk zou de onverklaarbare schade die geconstateerd wordt in verband gebracht kunnen worden aan de dosering van CO2 met behulp van een warmtekrachtkoppeling (WKK) waarbij rookgassen de kas ingebracht worden.

De positieve effecten van het doseren van CO2 zijn algemeen bekend: hogere opbrengst en/of betere kwaliteit. Naar de mogelijk negatieve effecten wordt momenteel veel onderzoek gedaan, zo weten Glitch-onderzoekers. Zij deden zelf ook onderzoek in het voorjaar van 2020 en publiceren nu de uitkomsten van grenswaardemetingen voor ethyleen in sla en komkommer.

Exacte drempelwaarde
Ruwe grenswaarden voor stoffen zoals ethyleen bestonden al wel, maar waar de exacte grens ligt is nog niet bekend in de wetenschap. In samenwerking met EMS, dat een snuffelpaal ontwikkelde om sluipmoordenaars in de kas te meten, is op zoek gegaan naar de exacte schadedrempel.

Bekijk het onderzoeksrapport hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven