Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naar schatting tien procent tuinbouw betaalde NOW 1.0 ook alweer terug

Tholen - Dat talloze bedrijven het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis, dat staat buiten kijf. De conclusie dat de tuinbouw de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid nodig blijft hebben is dan ook te trekken. Dat echter ook bedrijven die afgelopen voorjaar NOW 1.0 aanvroegen deze bedragen inmiddels hebben terugbetaald, dat is onderbelicht gebleven.

Ook in het artikel dat wij afgelopen week publiceerden op basis van de nieuwste UWV-gegevens over de uitbetaling van de NOW 3.1. Hierin verscheen een overzicht van tuinbouwbedrijven die een voorschot in NOW 3.1 ontvingen én een overzicht van aanvragers in eerdere rondes.

Niet meer op de lijst
De redactie kreeg nadien de tip nog eens naar het register van de NOW 1.0 te kijken, want naar nu blijkt schrapt het UWV namen uit het register van de NOW 1.0 na terugbetaling van de verkregen noodsteun.

Een steekproef op basis van het, overigens niet alomvattende, overzicht van de redactie leert dat meerdere bedrijven inmiddels niet meer in het door het UVW geüpdatet register staan. Zo valt op dat bedrijven zoals BOAL Group en Priva niet meer op de lijst staan. Zij hebben het ontvangen bedrag, een subsidie, teruggestort. Het gaat dan naar schatting van de redactie om momenteel zo'n tien procent van vooral toeleveranciers in het door ons eerder gepubliceerde tuinbouwoverzicht.

Teruggestort
Dit is een lager percentage dan de schattingen variërend van veertig tot zestig procent terugbetaling waarover (inmiddels demissionair) minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begin december vorig jaar sprak. Mogelijk komt dit omdat het UWV nog niet alle definitieve vaststellingen heeft afgerond. De uitkeringsinstantie meldt dat het hiervoor meestal 12 weken, maar maximaal 52 weken voor nodig heeft. Als uiterlijke deadline wordt 31 oktober 2021 genoemd. 

Na ontvangst van de definitieve vaststelling krijgen werkgevers vervolgens 1 jaar de tijd om de subsidie terug te betalen. Bedrijven kunnen ook zelf, nog voordat zij een seintje van het UWV krijgen, tot terugbetaling overgaan. Bij de redactie is bekend dat dit in de tuinbouw gebeurd is, zodra uit eigen gegevens bij bedrijven bleek dat de inschattingen over omzetverlies in het begin van de coronacrisis niet waren uitgekomen.

Bedrijven die, na een seintje van het UWV, niet in één keer kunnen terugbetalen, kunnen hier een betalingsregeling voor te treffen bij het UWV.

Nasleep NOW
De tuinbouw is na de eerste coronashock ook wel weer (een beetje) opgekrabbeld. Nationaal, maar zeker ook internationaal. Daar zorgt de roep om lokale teelt voor de bouw van kassen en andere teeltfaciliteiten, waaronder vertical farms.

In het overzicht dat de redactie opstelde is ook te zien dat er bedrijven zijn die in alle rondes NOW aanvroegen, omdat hier omzetverlies wordt verwacht. Voor die bedrijven, maar eigenlijk voor de hele sector, is het daarom te hopen dat de coronacrisis snel voorbij is of in ieder geval de economische situatie gaat verbeteren.

Desondanks valt te verwachten dat de NOW-regeling Nederland nog (jaren)lang blijft bezighouden, niet gek ook gezien de uitzonderlijke situatie die momenteel gaande is. En ja, omdat het om publiek geld gaat zullen er altijd wenkbrauwen gefronst worden bij de bedragen die over de toonbank gaan. Vast ook in de rondes die nog komen, waarbij voor de NOW 3.2 momenteel t/m 14 maart het loket open is.

En ja, er gaan ook bij grote overheidsorganisatie in de systemen weleens dingen fout. Maar voorlopig zullen we op de conclusies daarover nog moeten wachten.