"Verplicht testen medewerkers op drugsgebruik herkennen wij niet"

Gisteren verschenen er na onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Investico berichten in de landelijke media over drugsgebruik onder arbeidsmigranten. Zo zouden Poolse werknemers veel speed gebruiken.

Werkgevers verplichten hun personeel zich op drugsgebruik te laten testen, zo ontdekte Investico verder. Dit verplicht testen is door privacywetgeving echter verboden.

Glastuinbouw Nederland vroeg n.a.v. de berichtgeving telers naar hun ervaringen. Zij herkennen verplicht testen niet uit de glastuinbouwpraktijk, zo valt op de website bij de brancheorganisatie te lezen. "Wel geven zij aan dat als dit met voorwaarden wordt omkleed, voor situaties waarin er concrete aanwijzingen zijn, zij hier positief tegenover staan. Dit zou volgens de ondernemers ook politiek moeten worden gesteund", schrijft Peter Loef namens de brancheorganisatie. 

Zelf opmerken
De groep leden die door Glastuinbouw Nederland werden gevraagd op het nieuws te reageren lieten verder weten dat bij goed contact met personeel zij gebruik van drugs en alcohol vaak wel opmerken. Bij problemen moeten werkgevers werknemers in de gelegenheid stellen hulp te zoeken.

Loef benadrukt overigens dat het zorgen voor veiligheid op de werkvloer voor al het personeel geldt en niet alleen voor arbeidsmigranten. “Zeker in geval van het werken met machines en gereedschappen, bij vervoer, transport en in logistieke processen is de veiligheid essentieel.” 

Debat aangaan
Verder is er civielrechtelijk volgens hem ook een verantwoordelijkheid voor werknemers om zich als goed werknemer te gedragen, bijvoorbeeld door middel van het uitvoeren van de regels van de werkgever aangaande alcohol en drugsgebruik. “Het is daarom goed dit debat aan te gaan, want voorkomen is beter dan genezen of in sommige situaties zelfs erger nog: het voorkomen van dodelijke ongevallen. Dat is wat niemand wil.” 

Bij Glastuinbouw Nederland werd ook een reactie geplaatst op andere berichtgeving in de media over problemen met uitbetaling van uitzendkrachten. Lees dat bericht hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven