Leen Middelburg Chrysanten heeft primeur met hybride belichting

LMC Made 3 is de vierde locatie van Leen Middelburg Chrysanten. Deze bestaande kwekerij van 4 ha in Made is vorig jaar omgebouwd van matricaria- naar chrysantenkwekerij. Bijzonder hieraan is dat zij een primeur hebben met de hybride belichting. Er is gekozen voor 1150W SON-T armaturen van Industria in combinatie met de LED Compact modules van Signify.

Leen Middelburg Chrysanten
Leen Middelburg Chrysanten is een echt familiebedrijf. Leen Middelburg nam in 1972 het bedrijf van zijn vader over en hij droeg het later weer over aan zijn zoons en neef. Inmiddels zijn ook zijn kleinzonen werkzaam binnen het bedrijf. Barry Middelburg, één van de kleinzonen, is verantwoordelijk voor de twee locaties in Made.


Barry Middelburg

Barry: "De nieuwe locatie LMC Made 3 is vlak bij LMC Made 1/2, onze andere locatie in Made. De kwekerij kwam te koop en wij zagen hierin een kans om uit te breiden. De kwekerij was al redelijk goed ingericht voor de chrysantenteelt, dus dat was een groot voordeel."

Hybride belichting met 1150W SON-T armaturen
Toch moest er behoorlijk wat aangepast worden. De 600W armaturen waren versleten en moesten vervangen worden. Barry: "We hebben met meerdere partijen om de tafel gezeten, maar Stolze kwam met een voorstel waar wij zelf nog helemaal niet aan gedacht hadden. Er kwam namelijk een nieuw SON-T armatuur op de markt met 1150W. We waren hier wel wat huiverig voor, maar de berekeningen zagen er goed uit en omdat we goede afspraken met elkaar hebben kunnen maken durfden we de keuze te maken voor dit nieuwe armatuur in combinatie met LED."

Het gaat om het nieuwe 1150W armatuur van Industria. Het armatuur is een betere match bij een hybride installatie, omdat deze nieuwe variant met 1150W krachtiger is ten opzichte van zijn voorganger met 1000W. De 1150W variant sluit qua lichtoutput zeer goed aan op de LED modules, waardoor er een betere uniformiteit van het lichtbeeld ontstaat.

Bij LMC Made 3 hebben zij gekozen voor een nog hoger lichtniveau, waar de 1150W perfect bij past. Omdat het een bestaande kas is, waren zij aan het stramien van de sproeiers gebonden die aan hetzelfde profiel hangen. De combinatie van 1150W HPS en 2200 μmol LED is hierbij de ideale oplossing.

Het gewas groeit fantastisch!
Sinds november hangen de nieuwe armaturen, waardoor inmiddels ook iets valt te zeggen over de resultaten. Barry: "Het was een gedurfde keuze. Toen we de beslissing namen, waren er nog geen andere chrysantenkwekers met zo veel belichting. Ook het nieuwe armatuur had zichzelf nog niet bewezen. Maar we zijn heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben en zijn zeer tevreden met het resultaat. Het gewas groeit fantastisch! De verdeling van het licht blijkt optimaal."

Naast de nieuwe groeilicht installatie hebben ze ook gekozen voor luchtbehandelingskasten van Technokas. Barry: "Ook dit blijkt goed te werken in combinatie met de belichting. Met zoveel licht was het voor ons heel belangrijk om het klimaat nog beter onder controle te houden. Luchtbehandelingskasten en slurven waren nog niet eerder geïnstalleerd in een bestaande chrysantenkas. Technisch was dit lastig haalbaar, omdat de gevel moest worden aangepast. Maar in samenwerking met Technokas en Huisman Scherming bleek dit voor ons toch mogelijk."

Leen Middelburg Chrysanten en Stolze
Leen Middelburg Chrysanten is een klant van het eerste uur. Voor de ombouw van hun nieuwe locatie hebben zij wederom gekozen voor Stolze voor de elektro- en watertechniek en de groeilicht installatie. Barry: "We hadden vertrouwen in de aanbieding die Stolze deed. Het 1150W armatuur in combinatie met LED was er nog niet, dus Stolze was de enige aanbieder hiervan. Stolze is voor ons altijd een betrouwbare partner geweest en daarom hebben we de keuze voor dit nieuwe armatuur ook durven maken."

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
E: info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven