Hans Boer, J.F. Boer Aanhangwagens en Stroomaggregaten

"We leveren aggregaten aan tuinders van Aalsmeer tot Afrika"

Tholen - Als het weer eens sneeuwt, zoals afgelopen week, dan weet Hans Boer van J.F. Boer uit Berkel en Rodenrijs - beter bekend als Boer Berkel - hoe laat het is. Dan worden alle tuinders zenuwachtig en gaan ze hem bellen. "Dat is altijd al zo geweest. Vaak wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend en kunnen we snel voor een oplossing zorgen."

Hans kan het weten, want de 'Boers' zijn al een tijdje actief in het vak. Ruim honderd jaar geleden opende de grootvader van Hans Boer, Piet Boer, een kachelsmederij in Berkel en Rodenrijs. Door de jaren heen besloot hij zich meer toe te leggen op de verkoop van aggregaten. Later nam zijn zoon Jo, de vader van Hans, de zaak over en inmiddels zwaait Hans zelf alweer bijna dertig jaar de scepter. 


Hans Boer

Het werk is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. "Vroeger kwamen we bij al die kleine tuinders. Nu hebben ze vaak online al gekeken wat ze willen hebben. Maar het vermogen is natuurlijk enorm groter geworden. Nu leveren we zomaar aggregaten van 2.200 Kwh met een gewicht van 16 ton. En werk levert vaak ook weer werk op. Als we een aggregaat leveren aan een kassenbouwer, heeft de teler in zijn nieuwe kas toch ook weer een nieuwe aggregaat nodig. De drukste periode is traditioneel vlak voor Kerst. Dan staat de kas leeg en willen tuinders de laatste investeringen doen."

"Door internet is de vraag ook een stuk internationaler geworden. Ik heb net nog een aggregaat naar Bulgarije verkocht. Ook dankzij de Nederlandse tuinders die elders ter wereld gingen telen en bij ons komen voor hun stroomzekerheid, is ons bereik een stuk groter geworden. Inmiddels gaat zo'n 40% van de aggregaten voor export weg. Zo leveren we behoorlijk wat aggregaten aan bloementelers in Afrika. Als ze wifi hebben, kunnen wij inloggen op het aggregaat. Maar als dat niet lukt, heeft ieder aggregaat een nummer. Als ze die goed doorgeven, kunnen we vaak vrij snel uitleggen wat er aan de hand is", lacht Hans.

Afrika is inmiddels zijn favoriete bestemming geworden. Hans heeft er een huis en inmiddels heeft hij al heel wat wilde dieren gespot. Zijn klanten genieten ervan mee vanwege de kerstkaart die hij jaarlijks naar zijn relaties stuurt met een eigen foto met de vast tekst 'De boer was weer effe weg! Prettige feestdagen.' "Helaas ben ik er door Corona nu al een jaar niet geweest. Maar ook daar komt het werk gewoon naar je toe. Dan ben je daar, bij een lodge in Namibië en dan vindt de eigenaar dat het aggregaat wat raar klinkt. Of je er even naar wilt kijken.. Tja, dan zit je toch weer tot je ellebogen in de olie.”

Hoewel het aantal aggregaten die Boer Berkel verkoopt door de consolidatieslag een stuk minder is geworden, geldt dat ook voor het aantal aanbieders. "Er zijn nog zo'n twee, drie spelers over. In die zin is de concurrentie niet zo groot meer en we respecteren elkaar." Hoe hij zich probeert te onderscheiden? "Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. En natuurlijk door de service. Als er iemand belt met een probleem, gaan we er gelijk heen, zodat ze ten allen tijde door kunnen gaan met hun bedrijfsvoering."

De laatste tijd krijgt Hans nogal wat vragen van tuinders omdat de aggregaten tegenwoordig bij de verwarmingsketels onder de Scios-keuring vallen. "Dan komt er zo'n certificeringsinstantie langs en dan blijkt er op een aggregaat die er al veertig jaar draait geen urenteller te zitten of dat een vogeltje in de uitlaatklep terecht kan komen. Niemand zit erop te wachten, maar je hebt er wel mee te maken."

Naast de aggregaten verhuurt J.F. Boer ook aanhangwagens. "Daarmee zijn we destijds gestart om in de zomer - als het rustig was in de aggregaten - goed aan het werk te blijven, maar inmiddels gaat het werk jaarrond wel door. De aanhangwagens verkopen we vooral aan particulieren, maar ook een tuinder die zijn buisrailwagens bijvoorbeeld naar een andere kas moet verplaatsen weet ons wel te vinden. Het zorgt voor voldoende aanloop, de hele dag is het hier een komen en gaan."

De toekomst ziet Boer Berkel met vertrouwen tegemoet. "Gewoon doorgaan. Die aggregaten van ons worden al tientallen jaren gebruikt in de tuinbouw en dat zal de komende jaren niet anders zijn. En de vragen blijven divers. De ene keer lever je een aggregaat aan een sorteermachineleverancier die wil proefdraaien voor een buitenlands project, maar ook voor de GGD-priklocatie wisten ze me hier te vinden!"

Voor meer informatie 
Hans Boer
J.F. Boer Aanhangwagens en Stroomaggregaten
Rodenrijseweg 39
2651 BM Berkel en Rodenrijs
Tel: 010 - 511 38 12 
info@boerberkel.nl
www.boerberkel.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven